Picokijada predstavljena u Dobro jutro Hrvatska: Legenda o Picokima jedinstvena i najveća predstava u Hrvatskoj po broju sudionika


Ponedjeljak, 24. lipnja 2019.

Dobro jutro Hrvatska, jedna od najgledanijih emisija HRT-a ugostila je gradonačelnika Hrvoja Jančija, ravnateljicu Gradske knjižnice Đurđevac Bernardu Ferderber, Marija Fučka predstavnika Turističke zajednice, članice Udruge žena Grada Đurđevca Ljubicu Dobravec i Mirjanu Mišulin, kapetana grada Željka Kožarića, njegovog pratitelja Roberta Rodmana i u ulozi Ulama-bega Krešu Vujčića.

Naši su predstavnici pojasnili što će se sve posljednjega vikenda u lipnju događati u Gradu Picoka. Pohvalili su se s dugom tradicijom Picokijade, sa Legendom o Picokima koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, s brojnim kulturnim amaterima Grada Đurđevca i Podravine koji je nose na svojim leđima, te sa najznačajnijim priredbama koje su joj, uz oživljavanje Legende o Picokima, osigurale titulu EDEN-a.

Članice Udruge žena Grada Đurđevca prikazale su ako se priprema pileći paprikaš, a prezentirale su i pogačo z oreji te Svetojansku zlevanku koje su poznate domaće slastice. Ovom prilikom Bernarda Ferderber pozvala je sve na izložbu kolača Diganke, zlevanke i prkači na kojoj će sudjelovati oko 40 udruga.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Grada Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana koji su ispaljenim picokom u turski tabor, prividom izobilja prevarili silnika Ulama-bega, režirat će je i ove godine, posljednjega vikenda u lipnju, točnije ove subote u 29. lipnja.  Najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine, ne smije gubiti na kvaliteti, a Dolenčić je garancija da se to neće dogoditi ističu iz organizacijskog odbora. Kulturni amateri i  članovi brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja, te susjednih općina i županija, koji sudjeluju u scenskom prikazu, pod njegovom redateljskom palicom, opet će dati priredbu za pamćenje.

-Tokom Picokijade kroz grad prođe i do 40.000 posjetitelja dok ih je na scenskom prikazu oko 15.000, a preko 2.000 ljudi sudjeluje u organizaciji i održavanju manifestacija. Picokijada je kulturni dio naše bogate turističke ponude, a imami i bogatu prirodnu baštinu Đurđevačke pijeske- Hrvatsku Saharu, obronke Bilogore i rijeku Dravu, ali isto tako bitan dio ponude u kontinentalnom turizmu su i domaći proizvodi. Imamo vina iz pustinje, pregrš domaćih proizvoda koje će posjetitelji moći degustirati u Podravinoteci koja objedinjuje sve proizvođače domaćih proizvoda- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Radujem se ponovnom radu sa svim amaterima i glumcima. Dobro je da je s nama većina onih koji su i lani svojim nesebičnim angažman dali pečat jednoj dobroj scenskoj izvedbi. Legenda o Picokima je najveća predstava na otvorenom u Hrvatskoj po broju sudionika, a usudim se reći da ih i ove godine ima preko 350. U prikazu sudjeluju i brojne prijateljske udruge i povijesne postrojbe koji svake godine uprizore spektakularnu povijesnu bitku podno utvrde Stari grad, a koja gledateljima uvjerljivo i na impresivan način dočara događaje iz prošlosti. To je zbilja potpuno jedinstvena predstava- zaključio je Krešimir Dolenčić.

Pogledajte video u nastavku objave.