Picokijada najveća kontinentalna manifestacija dobila povelju RH za očuvanje i predstavljanje nematerijalne kulturno povijesne baštine


Četvrtak, 27. lipnja 2019.

U prigodi Dana državnosti danas, dan uoči glavnog vikenda Picokijade u Uredu predsjednice Republike Hrvatske održana je svečana ceremonija uručenja odlikovanja.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz svih područja javnog djelovanja, a povelju je dobila i naša najveća manifestacija Picokijada.

Predsjednica je povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos dugogodišnjem radu u očuvanju i suvremenom predstavljanju nematerijalne kulturno povijesne baštine, a u povodu 51. obljetnice održavanja Picokijade  uručila gradonačelniku Hrvoju Jančiju.

Uz gradonačelnika na ceremoniji je bio prisutan i Marijan Ružman, član Gradskog vijeća Grada Đurđevca i potpredsjednik Županijske skupštine Koprivničko- križevačke županije te potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica.

Naša Picokijada je najveća turistička manifestacija kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a i ove će po mnogočemu biti rekordna i spektakularna. Picokijada se tako našla u top 32 manifestacije koje odabire Hrvatska turistička zajednica.

S tradicijom u srcu, prožeti ponosom, Đurđevčani su kroz pola stoljeća uspjeli ostvariti izvrstan kulturno-povijesni, folklorni, etnografski, gastronomski, sportski, zabavni te turistički proizvod poznat i izvan granica Lijepe naše, kojemu svake godine svjedoči preko 30.000 posjetitelja.

Na 50 različitih manifestacija sudjelovat će preko 3.ooo sudionika većinom amatera iz Đurđevca, ali i gostiju iz inozemstva koji nam se uvijek rado pridruže. Đurđevac se uspio probiti u sve medije, a prema svim pokazateljima, ovo će zasigurno biti jedna od najposjećenijih Picokijada.

Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo je ovaj scenski prikaz pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Bogatu kulturno povijesnu baštinu i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu 2008. dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti o čuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine.