Podravinoteka na Danima voća: bogatstvo gastronomske, enološke i kulturne baštine


Četvrtak, 27. rujna 2018.

U prostoru utvrde Stari grad Đurđevac održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program jubilarne 20. manifestacije Dani voća Koprivničko-križevačke županija koja će se 28. i 29. rujna održati u Đurđevcu.

Dani voća se tradicionalno održavaju u Đurđevcu, a sama manifestacija počinje već sutra, 28. rujna kada su na rasporedu stručna predavanja u galeriji Stari grad s glavnom temom uzgoja lijeske, a pozvani su svi zainteresirani da dođu i da se informiraju o aktualnostima u tom području.

Svečano otvorenje predviđeno je za subotu, 29. rujna na Trgu svetog Jurja u 10 sati, gdje će svoje voće i proizvode od voća predstaviti 57 izlagača. U bogatom kulturno-umjetničkom programu sa svojim izvedbama predstaviti će se Dječji folklorni ansambl OŠ Grgura Karlovčana, Dječji vrtić Maslačak, Zbor OŠ Grgura Karlovčana, ŽVS Đurđevčice, ŽVS Katarine i Tamburaški sastav KUD-a Petar Preradović.

Na ovogodišnjim Danima voća predstavit će se i domaći proizvođači pod zajedničkim nazivom Podravinoteka. Grad Đurđevac je s provedbom ovog projekta krenuo 2016. godine, a njime se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Krenulo se s brendiranjem domaćih proizvoda, ankete su pokazale kako je naše područje prepoznatljivo po ukusnoj hrani, kvalitetnim vinima i manifestacijama.

Na tragu toga kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 10 proizvođača i 20 proizvoda. Podsjećamo da je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih proizvoda. Svrha oznake je zaštita, očuvanje i promocija, s ciljem poticanja proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu.

Podravinoteka posjetiteljima nudi bogatu eno-gastronomsku ponudu na jednom mjestu. Po prvi put prezentirana je u Zagrebu na Adventu, te u Đurđevcu za vrijeme Picokijade. Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojni drugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci.

Za dodjelu oznake Kvaliteta Podravine proizvođači će se moći prijaviti i na Danima voća gdje će svima biti podijeljeni obrazci i prezentirana Podravinoteka.

U suradnji s Udrugom vinara i voćara grada Đurđevca prezentirat će se pečenje rakije i pekmeza, a u suradnji sa Strukovnom školom i Crvenim križem organizirana je priprema kajgane i palačinki, a prikupljena sredstva od prodaje biti će namijenjena najpotrebitijima. Na kraju će se odabrati i najljepše uređeni izlagački prostori. Također će se izrađivati i skulpture od voća, stoga pozivamo sve da dođu u Grad Picoka i osjete tradicionalnu podravsku gostoljubivost.

I ove godine izdan je katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije koji se bave voćarstvom. U katalogu je predstavljeno njih 288 s njihovim kontakt podacima kako bi im se mogli javiti potencijali kupci i kupiti njihove proizvode na kućnom pragu.

Foto konferencija za medije: kckzz.hr