Podravinoteka na Danima voća: Grad Đurđevac poljoprivrednicima dodijelio bespovratne potpore u iznosu 200 tis. kuna


Subota, 12. listopada 2019.

Grad Đurđevac je u sklopu manifestacije Dani voća predstavio projekt Podravinoteku preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

Grad je s provedbom ovog projekta krenuo 2016. godine, a njime se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Na tragu toga kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 40 proizvođača i 100 proizvoda. Podsjećamo da je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih proizvoda. Ova oznaka obuhvaća proizvođače od Ludbrega do Pitomače koji proizvode razne vrste proizvoda.

Podravinoteka posjetiteljima nudi bogatu eno-gastronomsku ponudu na jednom mjestu. Po prvi put prezentirana je u Zagrebu na Adventu, te u Đurđevcu za vrijeme Picokijade. Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojni drugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci.

– Podravinoteka je kao dućan podravskih proizvoda, sudjelujemo na raznima manifestacijama, a i ove godine ćemo biti na glavnom trgu u Zagrebu u sklopu Adventa– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Svim poljoprivrednicima čestitam na borbi, vašem radu, ali i odluci da se bavite poljoprivredom, da proizvodite domaće proizvode i zato vam još jednom veliko veliko hvala. Ova sredstva koja žemo isplatiti zapravo nisu prevelika, ali su velika i značajna za male proizvođače. Mi želimo da ti mali koji proizvode kod kuće prežive, želimo ih potaknuti na daljnju proizvodnju. Grad je zaprimio 36 zahtjeva te je za njih osigurao isplatu potpora u visini od 176.000,00 kuna. Ako k tome dodamo i potpore za umjetno osjemenjivanje krmača i krava onda je zapravo odobreno 200.000,00 kuna bespovratnih potpora našim poljoprivrednicima. Vidimo pozitivne trendove u ovoj grani jer svake godine imamo sve više i više zahtjeva, od sufinanciranja nabave plastenika, eko uzgoja, nabave strojeva, a ove godine imamo i prvo korištenje mjere za formiranje matičnih stada. Čestitam vam svima na ostvarenim potporama- rekao je gradonačelnik te je pozvao sve proizvođače koji se još nisu prijavili za mjere u poljoprivredi da isto učine.

Program poticanja poljoprivrede sadrži ukupno 16 mjera, a ciljevi su opstanak poljoprivrednih gospodarstava na području grada, unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje, očuvanje i razvoj ruralnih područja i ruralnih vrijednosti, poticanje gospodarstva na cjelokupnom području grada.

Najčešća korištena mjera je i ove godine bila potpora male vrijednosti za nabavu poljoprivredne opreme i strojeva te potpora za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.