Pogača z oreji pred trajnom zaštitom


Utorak, 11. svibnja 2021.

Iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ovih je dana došao u Đurđevac dugo očekivani odgovor vezan uz trajnu zaštitu pogače z oreji. „Molimo Vas za još malo strpljenja zbog tehničke pripreme novih upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, koja je u nadležnosti druge uprave. Mi smo u Odjelu za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu sve pripremili, prijedlog je odobren za upis i nadamo se da bi kroz koji mjesec mogao biti upisan“, odgovorila je na učestale upite našoj inicijatorici i koordinatorici zaštite pogače z oreji Anđeli Lenhard Antolin, doc. dr. sc. Mirela Hrovatin, viša stručna savjetnica-konzervatorica, Službe za pokretnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i medija RH, sa zadovoljstvom ističe Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

Valja podsjetiti da nestrpljive članice Udruge žena grada Đurđevca od 2017. godine čekaju konačni odgovor vezan uz trajnu zaštitu njihove POGAČE Z OREJI kada su dobile rješenje da se PRIPREMA TRADICIJSKOG KOLAČA – POGAČA Z OREJI, stavlja pod preventivnu zaštitu, najduže na rok od tri godine. Na zahtjev Udruge, nakon toga im nadležno tijelo početkom 2019. godine izdaje rješenje za prethodno odobrenje za izvršenje programa Priprema tradicijskog kolača - pogača z oreji, što je potaknulo članice Udruge da obavljaju dodatna terenska istraživanja i održavanjem radionica, izdavanjem publikacije o pogači, te TV i gastro-kongresnih nastupa rade na njenoj prezentaciji i vidljivosti.

Potom, krajem 2019. udruga dobiva pozitivno mišljenje za upis POGAČE Z OREJI u Registar kulturnih dobara RH, te obavijest da je sva potrebna dokumentacija za upis dostavljena u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Nakon toga su samo uslijedili đurđevački upiti o trajnoj zaštiti.

-Očito je korona i sva ograničenja koju je ona nametnula te puno toga odgodila i zakomplicirala, kriva i za puno toga, no nakon ovog pozitivnog odgovora, da je prijedlog odobren za trajni upis u Registar kulturnih dobara lakše se diše. Nadamo da će nam nakon toga stići i služeni dokumenti za trajnu zaštitu. Voljele bismo da to bude za Picokijadu - zaključila je Anđela L. Antolin.