Pogača z oreji uskoro zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro


Subota, 11. ožujka 2017.

Anđela Lenhard Antolin i Udruga žena Grada Đurđevca pokrenule su inicijativu za proglašenje pogače z orejima kao nematerijalno kulturno dobro, a prijava za zaštitu je ovih dana predana u Ministarstvo kulture.

Za prijavu je prikupljena sva dokumentacija vezana uz tradiciju izrade ovog kolača u našem kraju, a snimljen je i video koji prikazuje kako su nekad žene pripremale ovaj kolač.

Podravska pogača z oreji stara je jednostavna i izvrsna poslastica koju na području đurđevačke Podravine (od Podravskih Sesveta do Novigrada Podravskog ) priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega. Terenska istraživanja koja su provedena pokazala su da to nije bio kolač koji se spravljao za blagdane, nego za jesenske i zimske poljoprivredne berbe i kućanske poslove, u koje je bilo uključeno više ljudi, ali i za vrijeme Korizme i posta.

Posljednjih 50-godina pogača z oreji je i nezaobilazni eksponat na tradicionalnim izložbama kolača za vrijeme Picokijade, te je redovna poslastica na stolovima brojnih đurđevačkih obitelji i tradicijskih restorana.

Duga tradicija pripreme u ovom đurđevačkom dijelu Podravine, njena jednostavnost, relativna nutritivna vrijednost, te bogatstvo okusa koji nosi sa sobom, bili su osnovni poticaji da pokrenemo, prvo njenu zaštitu kao nematerijalnog kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH i UNESCO-u, a potom i na europskom nivou- rekla je Anđela Lenhard Antolin.

Ovime će turistička ponuda Đurđevca dobiti još jednu prepoznatljivu gastronomsku deliciju.

 Foto:Udruga žena Grada Đurđevca