Postavljeni polupodzemni kontejneri kod Osnovne škole


Četvrtak, 6. rujna 2018.

Nakon što su postavljeni polupodzemni kontejneri za otpad kod utvrde Stari grad i Osnovna škola Grgura Karlovčana dobila je svoje kontejnere.

Prednost polupodzemnih kontejnera su smanjenje neugodnih mirisa, izostanak prisutnosti kontejnera sa otpadom na javnim gradskim površinama i nemogućnost paljenja otpada.

Prvi kontejneri su postavljeni pored utvrde Stari grad, a radi se o spremnicima za komunalni otpad i bio otpad. Kod škole su postavljeni spremnici za komunalni otpad i papir. U narednim danima planira se postava kontejnera pokraj Robne kuće, a nakon toga spremnici će se postaviti i pored višestambenih zgrada u užem centru grada. Nabavljen je 21 polupodzemni kontejner, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi 411.000,00 kuna.

Polupodzemni spremnici zamijenit će dosadašnje kontejnere ispred zgrada, no iz Komunalnih usluga napominju da će ih moći koristiti isključivo stanari kojima su oni namijenjeni, i to pomoću čip-kartice koja otvara spremnike. Svaki komplet sastoji se od tri odvojena spremnika, za odlaganje komunalnog otpada, papira i plastike.

-Treba vremena da građani usvoje naviku odvajanja otpada. Mi moramo osigurati dovoljnu infrastrukturu, pogotovo u centru grada, i tamo gdje je manjak prostora i tamo gdje to narušava estetsku sliku grada. Zato i razvijamo svoje reciklažno dvorište, zelene otoke i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za koje želimo da su nevidljivi– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči, te je dodao kako će se ubuduće sve investicije u gradu koordinirati, odnosno gdje će se raditi prometna i komunalna infrastruktura, ugrađivat će se i spremnici.

Cilj projekta je, da sva kontejnerska mjesta u užem dijelu grada budu zamijenjena podzemnim kontejnerima koji su se pokazali vrlo efikasnim u brojnim gradovima, s obzirom na brojne prednosti. Sistem podzemnih kontejnera omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada, manju potrošnju vremena, vozila, ljudstva, opreme i energenata, a jedna od najvećih prednosti jeste u tome, što se onemogućava raznošenje otpada ali i širenje eventualnih zaraza.

Apeliramo na građane da odvajaju svoj otpad kako bismo zajednički učinili našu životnu sredinu čišćom, ljepšom i zdravijom. Od građana se očekuje da ulože minimalne napore i otpad odlažu na za to predviđena mjesta- poručuju iz Komunalnih usluga.