Povijest grada: nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Sošice


Ponedjeljak, 10. lipnja 2019.

Nadomak Đurđevca, na skretanju prema Mičetincu, započela su ovogodišnja arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice.

Arheološka iskapanja su počela još 2016. godine, a ovo je samo nastavak istraživanja kojemu je cilj spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta. Nakon iskapanja uslijediti će preliminarna obrada prikupljenih nalaza, njihova restauracija te izrada izviješća o rezultatima ovogodišnjih istraživanja.

Trenutno djelatnici javnih radova otkopavaju lokalitet, a od 15. srpnja kreće međunarodna ljetna škola antropologije i (bio)arheologije koja će se provoditi na Institutu za antropologiju u Zagrebu i na arheološkom lokalitetu Đurđevac – Sošice.

U sklopu suradnje koja je uspostavljena 10 studenata za antropologiju iz Sveučilišta Mississippi State iz Sjedinjenih Američkih Država imati će priliku naučiti na koji se način vrši osteološka obrada ljudskih ostataka te metodologija njihova istraživanja na arheološkom lokalitetu.

Prošlim iskopavanjima dokumentirano je nekoliko građevinskih faza crkve sv. Jurja i istražena je polovina gotičke crkve iz 15. stoljeća, te barokni zvonik, a oko crkve se razvilo poveće srednjovjekovno naselje. Otkriveno je i oko 120 groba koji će biti istraženi u ovoj fazi.

S radovima se planira nastaviti i u budućnosti kako bi se u dogledno vrijeme moglo pristupiti prezentaciji lokaliteta i spoznavanju okolnosti nastanka srednjovjekovnog Đurđevca.

-U svakom slučaju, riječ je o trenutno najvrednijem arheološkom lokalitetu u Đurđevcu koji će se prirodno nadovezati na Stari grad i podariti još neispričanu priču o nastanku Đurđevca. Grad Đurđevac i ove godine osigurava radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja- istaknuo je gradonačelnik.