Komunalije nastavljaju s velikim investicijama i planovima


Srijeda, 24. srpnja 2019.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca prva točka bila je razmatranje poslovanja i financijskog izvješća Komunalija. Uvodnu riječ imao je Tomislav Kolarić, direktor Komunalija Đurđevac koji je naglasio kako su Komunalije kao i proteklih godina jako dobro poslovale.

-Komunalije su u protekloj godini imale prigode od 16,1 milijun kuna dok su rashodi bili 15,6 milijuna kuna odnosno ostvarile dobit od 583.000 kuna prije oporezivanja. Tvrtka posluje stabilno i uspješno. Moram naglasiti kako je zabilježeno osjetno manje kvarova na cjevovodima, što utječe na stabilnost vodoopskrbne mreže – rekao je Kolarić te dodao kako je to rezultat ciljane obnove mreže tokom prijašnjeg razdoblja.

Istaknuo je kako Komunalije nisu stale na projektima već kako su paralelno se provodi projekt aglomeracije vrijedan 28 milijuna kuna, a u čiju je dokumentaciju u 2014. godini uloženo gotovo 7 milijuna kuna također sufinanciranih iz Europskih fondova je pri samome kraju.

– Projekt je prošao sve kontrole, očekujemo vrlo brzo potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova. Do kraja godine očekujemo raspisivanje natječaja za izvođača radova. Radovi će se izvršavati do kraja 2023. godine, a značaj ovog projekta je ogroman za Komunalije, ali prvenstveno za sve stanovnike Đurđevca – rekao je.

Osvrnuo se i na novi paket zakona koji omogućava donošenje Uredbe o uslužnim područjima, a koje će uspostaviti granice tih uslužnih područja. Dodao je kako bi, prema svemu sudeći, Grad Đurđevac mogao završiti na istom uslužnom području kao i Grad Bjelovar, što bi moglo rezultirati stvaranjem novog jedinstvenog javnog isporučitelja.

– Podružnica mora imati minimalno 500.000 metara kubnih isporučene vode, što komunalije svakako zadovoljavaju. S ambicijama smo da to bude i puno više s obzirom na to da posjedujemo jedno od najbogatijih vodocrpilišta u zemlji – obrazložio je Kolarić.

– Tvrtka trenutno broji 26 zaposlenika koji brinu o preko 600 kilometara mreže. Mi s našim vodoopskrbnim područjem smo možda čak i veći od Vodnih usluga Bjelovara, ali s obzirom na to da Bjelovar ima više stanovnika i potrošnja vode je veća. S druge strane mi imamo kvalitetnije i izdašnije vodocrpilište – naglasio je Kolarić.

Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik istaknuo je kako se radi o situaciji kada će jedna javna tvrtka stupiti u sustav tvrtke iste službe iz druge županije.

– Ne znam ima li takvih slučajeva na budućim vodoopskrbnim područjima. Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija podijeljene su tako da je Bjelovarska županija kao županija koja nema vlastite kvalitetne izvore pitke vode ovisna o našoj županiji pa će onda biti u zajedničkom vodoopskrbnom području zajedno s nama i našim vodnim potencijalima – istaknuo je Lacković.

Dodao kako je ovo jedna podjela za koju smatra da će doprinijeti razvoju Đurđevačke komunalne tvrtke zbog toga što će kapaciteti Đurđevačkih bunara koji će se koristiti biti daleko veći.

– Tehnički pokazatelji su svi na našoj strani, tako da mislim da će ovo biti početak jedne dobre suradnje u kojoj će s našeg područja odlaziti voda tamo gdje je to potrebno – naglasio je Lacković.

Dodao je i kako je ovo potvrda da je upravo đurđevačka aglomeracija postala najveća aglomeracija na području Koprivničko-križevačke županije prema volumenu korištenih sredstava.

– Ovih 282 milijun kuna zasigurno će biti jedan veliki ekonomski zamašnjak za one tvrtke koje će raditi, a to neće biti jedna tvrtka već konzorcij – istaknuo je Lacković te je zaključio kako vjeruje da će Grad Đurđevac u svemu tome zauzeti ono mjesto koje mu pripada.

Bitno je napomenutu da su i ostale gradske tvrtke poslovale stabilno i pozitivno, te da redovno podmiruju svoje obveze prema dobavljačima.