Poznati dobitnici javnih priznanja Zlatna plaketa Sveti Juraj i Povelja Grada Đurđevca


Četvrtak, 29. ožujka 2018.

Odbor za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća Grada Đurđevca nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga, a uvažavajući razloge predlaganja kandidata, predložio je Gradskom vijeću dodjelu:

 • Javnog priznanja Zlatna plaketa Sveti Juraj Ženskom vokalnom sastavu „Đurđevčice za postignute uspjehe u radu i zasluge na području očuvanja tradicionalnih napjeva i dočaravanju podravskih pjesamaŽenski vokalni sastav „Đurđevčice“ djeluje unutar Kulturno umjetničkog društva ''Petar Preradović'' iz Đurđevca koji se diči postojanjem i tradicijom još od kraja devetnaestoga stoljeća. „Đurđevčice“ djeluju od 1998. godine, a svojom vokalnom tehnikom vjerno čuvaju i prezentiraju hrvatsku tradicijsku kulturu rodnog kraja i  cijele domovine.„Đurđevčice“ su 2001. godine debitirale na festivalu ''Pjesme Podravine i Podravlja'' u Pitomači  te izborile nastup u završnoj večeri festivala i od tada su na tom festivalu postojano prisutne. Godine 2005. godine pjevale su na Zlatnim žicama Slavonije te na dječjem festivalu „Kukuriček“, a 2006. godine  u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pjevale su Britvičevu i Potočnikovu pjesmu "Nekaj grmi z Otrovanca".Svojim istinskim pjevanjem iz srca i nastupima obogatile su mnoge manifestacije, a radost pjevanja podijelile su i s Martom Nikolin, Ninom Badrić, Arsenom Dedićem, Marijom Husar, Lidijom Bajuk, Renatom Sabljak  te drugim istaknutim hrvatskim umjetnicima.

  S osobitim ponosom „Đurđevčice“ nastupaju uz Tamburaški orkestar Hrvatske radio-televizije. Na poziv Hrvatskog sabora kulture, nastupale su na međunarodnom Festivalu zborova i folklornih vokalnih sastava u Postojni, Piranu i Šentvidu. Gostovale u emisiji „Svirci moji“, nastupale na festivalu "Krijesnica" u Krapini kao i mnogim drugim festivalima, priredbama i manifestacijama na kojima su dobivale mnogobrojne pohvale organizatora i posjetitelja. „Đurđevčice“ su 2008.godinu obilježile promocijom svog prvog albuma „Pozvale so dekle dečke“ na kojem se nalaze izvorni napjevi đurđevačke Podravine obrađeni u a cappella izvedbi i uz pratnju tradicijskih glazbala Podravine (diplice, dude, okarina, dvojnice i cimbal)- Godine 2015. izlazi i notno izdanje istoimenog albuma pod nazivom Zbirka tradicijskih napjeva Podravine.

  U njihovom repertoaru nalazi se stotinjak obrada narodnih napjeva  a često izvode i autorske pjesme s već spomenutih festivala. „Đurđevčice“ već dvadeset godina nastupaju na svim gradskim manifestacijama te uspješno surađuju sa svim udrugama Grada Đurđevca.

  Kroz proteklih 20 godina, u „Đurđevčicama“ je pjevalo više od 30-tak članica. Dobitnice su javnog Priznanja Koprivničko-križevačke županije te Povelje Grada Đurđevca. Godine 2016. „Đurđevčice“ su osvojile 1. nagradu kao najuspješniji vokalni sastav u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova. Osnivačica i voditeljica ženskog vokalnog sastava  je Kristina Benko Markovica.

 • Javnog priznanja Zlatna plaketa Sveti Juraj Udruzi žena Grada Đurđevca za izuzetne rezultate na zaštiti kulturne i tradicijske baštine grada Đurđevca te humanitarni rad.Udruga žena Grada Đurđevca koja je 2017. godine navršila 18 godina svojeg intenzivnog rada i djelovanja, a od prvog dana svojeg postojanja isprofilirala se  kao nositeljica i čuvarica tradicijske baštine grada Đurđevca i promicateljica turističkih posebnosti Đurđevca kao grada Picoka.Ne samo Picokijada kao najznačajnija i najveća đurđevačka turistička manifestacija, nego i sve druge manifestacije na području Grada i Županije, mjesta su sudjelovanja članica Udruge te njihove kreativne prezentacije. Udruga organizira brojne humanitarne akcija koje među kojima se ističe velika aukcija slika i humanitarna zabava povodom Međunarodnog dana žena. Uz to redovno sudjeluju i podupiru sve ostale aktivnosti koje organiziraju druge gradske i županijske humanitarne udruge.Članice Udruge posebno su prepoznatljive po svojem kreativnom radu: čestitke sa suhim cvijećem, pregače s porukama Picoka, majice s karakterističnim đurđevačkim vezom, bočice pijeska s Đurđevačkih peskov,  kojima prezentiraju najvažnije turističke posebnosti svojega grada. Preko izvezenih poruka i tekstilnog rukotvorja, te preko uporabnih i ukrasnih predmeta, svoju su bogatu kreativnost ugradile u suvenire grada Đurđevca za što su i nagrađivane. Svoju punoljetnost zaokružile su 2017. godine na najljepši mogući način: okončanjem jednogodišnjeg rada na prikupljanju i analizi materijala vezanih uz zaštitu tradicijske gastro-baštine Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine. Dobivanjem Rješenja o uspješnoj zaštiti „Pogače z oreji“ koju je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo na listu zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, članice Udruge žena grada Đurđevca otvorile su novu, pozitivnu gastro-priču u svojem Gradu.
 • Javnog priznanja Zlatna plaketa Sveti Juraj Profesoru Zdravku Selešu iz Đurđevcaza ostvarene rezultate na području književnog stvaralaštva, kulturnog i javnog djelovanja.Profesor Zdravko Seleš istaknuo se u nekoliko područja društvenog života: kao pedagog, književnik, društveni radnik i animator u području kulture. Rođen je 1962. godine u Đurđevcu. Nakon završetka Filozofskog fakulteta u Zagrebu, vratio se u svoj grad gdje i danas aktivno djeluje kao profesor hrvatskog jezika u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac. Tijekom radne karijere promoviran je u nastavnika – mentora te je osvojio brojna priznanja kao mentor učenicima, recitatorima na državnim i općinskim natjecanjima. Pored svoga poziva, profesor Seleš bio je dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu. Potpisao je 20-tak izdanja zapaženih na širem državnom planu (kalendari, knjige, publikacije). Uspješno se bavio Esperanto jezikom, održavajući tečajeve i objavljujući vlastita djela te prijevode za esperantsku publiku u Republici Hrvatskoj. Jedan je od najuglednijih esperantista u ovom dijelu Europe. Dugogodišnji je član Predsjedništva Ekološkog društva Đurđevac. Aktivno je sudjelovao u svim kampanjama i aktivnostima društva doprinijevši svojim znanjem njihovom uspjehu u javnosti. Od mladosti se bavi književnim radom. Objavio je 6 samostalnih naslova poezije i proze, između ostalog i antologiju radova pjesnika đurđevačke Podravine. Za svoj književni rad primio je Plaketu Matice hrvatske te uglednu nagradu „Fran Galović“ za djelo zavičajne tematike. Kao što je vidljivo iz njegove biografije (u prilogu), aktivno objavljuje u časopisima diljem Hrvatske promovirajući stvaralaštvo podravskih autora, s posebnim naglaskom na kajkavski jezik, tradiciju i kulturu.Nezaobilazni je sudionik kulturnih događaja, poput likovnih izložaba, književnih večeri, izdavačkih projekata i edukacija za okoliš, bez kojega bi naša sredina bila znatno siromašnija.
 • Javnog priznanja Povelja Grada Đurđevca Udruzi „A je to“ Art–Podravina za brojne humanitarne akcije i volonterski  rad te ostvarene rezultate na očuvanju kulturne baštine.Udruga  „A je to“ Art-Podravina osnovana je  6.11.2015. godine s ciljem okupljanja mladih na području grada Đurđevca te očuvanja kulturne baštine na moderan način. Udruga „A je to“ Art-Podravina  bavi se izradom suvenira, organiziranjem javnih tribina, zdravstvenih predavanja, organiziranjem radionica, recikliranjem, restauriranjem starog namještaja i humanitarnim radom. Broji 30 članova i djeluje osim na području grada Đurđevca, po cijeloj Hrvatskoj i šire. Posebna pozornost pridaje se djeci i mladima pa tako Udruga organizira proslave rođendana te radionice iz kojih se djelomično financira rad Udruge. Tako je Udruga u tri godine postojanja organizirala preko stotinjak tematskih radionica, radionica odrađenih po vrtićima i školama s kojima Udruga usko surađuje, stručnih skupova, predavanja, projekata, gostovanja, sudjelovanja na manifestacijama i humanitarnih akcija. Od najvažnijih humanitarnih akcija važno je spomenuti akciju prikupljanja novčanih sredstava s ručno izrađenim donacijskim kutijama za Mihaela iz Cvetkovca na kojoj su prikupljena značajna financijska sredstva. Udruga je organizirala akciju solidarnosti „Božić svima“ u kojoj je prikupljena  hrana i higijenske potrepštine za 64 obitelji s područja grada i županije. Veliko postignuće Udruge je izrada suvenira za Svjetski neurološki kongres u Opatiji na koji je pozvana kao suorganizator.Svi članovi Udruge „A je to“ Art-Podravina su volonteri i svojim radom doprinose promociji  Grada, Udruge i ciljeva prema kojima Udruga djeluje. Udruga surađuje i s Turističkom zajednicom grada Đurđevca, susjednim općinama, udrugama na području cijele Hrvatske, Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, Srednjim školama i još nizom pravnih i fizičkih osoba. Udruga nema svoj vlastiti prostor već koristi prostor dobiven na korištenje od Grada Đurđevca i u njemu djeluje nepunih 6 mjeseci. Česti su gosti na radio postajama i u lokalnim novinama, no jedno od većih promocija i gostovanja takve vrste, jest gostovanje u emisiji Dnevnika Nove tv „Bolje sutra“.
 • Javnog priznanja Povelja Grada Đurđevca Udruzi udomitelja za djecu „Osmijeh“ za ostvarene rezultate na promicanju, razvitku i unapređenju udomiteljstva kao primarnog oblika zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“ osnovana je 16.03.2016. s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja udomiteljstva kao primarnog oblika zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zastupanja interesa udomitelja radi ostvarivanja što kvalitetnije brige o udomljenoj djeci, senzibilizacije javnosti te podizanje praga odgovornosti za probleme udomljene djece. Udruga trenutno okuplja 30 udomiteljskih obitelji tj. 40 članova i djeluje na području Koprivničko-križevačke županije, a posebice na području Grada Đurđevca. U protekle dvije godine Udruga je marljivo radila kako bi ostvarila svoje ciljeve. Promicanje udomiteljstva kao nezamjenjivog oblika brige za djecu, okupljanje i povezivanje udomitelja za uzajamnu pomoć, organiziranje druženja i igraonica te zajednički odlasci udomitelja i djece na izlete kao i provođenje godišnjeg odmora zajedno s djecom na moru su ostvarene aktivnosti koje su njezinim članovima dale volju za još više rada. U suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Đurđevac, Udruga je organizirala stručna  predavanja, savjetovanja i seminare za članove te je redovito sudjelovala na organiziranim predavanjima Ministarstva za socijalnu skrb, UNICEF-a te drugih institucija koja se bave problematikom udomiteljstva.U nepune dvije godine djelovanja Udruga je sudjelovala na brojnim  manifestacijama te surađivala s brojnim udrugama s područja Grada Đurđevca. Sudjelovanjem na manifestacijama Udruga je prikupila dovoljno sredstava kako bi sva udomljena djeca sa svojim udomiteljima otišla na more i provela nekoliko dana u veseloj i opuštenoj atmosferi. Dio prikupljenih sredstava Udruga je odvojila kako bi na Božićnoj priredbi djecu mogli darivati  božićnim poklonima.Članovi Udruge pisali su projekte i izvršili prijave na razne natječaje za pomoć udrugama sa socijalnom tematikom.       „Zajedno smo jači!“- slogan je s kojim se Udruga vodi u svojim nastojanjima za profesionalizaciju udomiteljstva i deinstitucionalizaciju domova za djecu jer je obitelj primarno okruženje za djecu. U narednom razdoblju glavni cilj Udruge je osnivanje stambene zajednice za djecu koja izlaze iz sustava socijalne skrbi. Smještajem djece u udomiteljsku obitelj osigurana je primjerena i kvalitetna briga o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, što se osobito odražava na njihov razvoj i školovanje.
 • Javnog priznanja Povelja Grada Đurđevca Gospođi Mariji Markuš iz Budrovca za značajan doprinos u očuvanju tradicijske baštine te razvoju kulturnog i javnog života u Budrovcu, gospođi Mariji Markuš dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.Marija  Markuš je supruga, majka i baka te kreativna, inicijativna, ustrajna žena koja se  izuzetno angažirala u očuvanju podravske baštine i običaja. Njezin rad prvenstveno se veže uz očuvanje tradicije, njegovanje narodnih običaja, zaštitu starina, očuvanje starih materijalnih dobara, obnavljanje sjećanja na prošla vremena te zaštitu i promociju kulturne baštine ne samo Budrovca, nego i Đurđevca i cijele Podravine.Predsjednica je Udruge žena Budrovac u četvrtom mandatu, bila je predsjednica mjesnog odbora Budrovac, te članica Gradskog vijeća Grada Đurđevca,  borila se za bolje uvjete života na selu.Kao predsjednica i glavna inicijatorica Udruge žena Budrovac postiže izvrsne rezultate na području njegovanja kulturne baštine i običaja, među kojima se posebno ističu tri projekta: „Podravski svati“, „Starinska soba“ i „Tkanje gunjev“. Inicijatorica je i realizatorica projekta „Podravski svati“, koji je okupio svatovske običaje iz prijašnjih vremena i zabilježio ih u obliku dokumentarnog filma koji je snimila Jabuka TV. Projektom su bili obuhvaćeni svi segmenti svatova, od nošenja tradicionalne odjeće, svatovskih „mužikaša“ i pjesama do tradicionalnih svatovskih običaja i govora. Inicijatorica je etnografskog projekta „Starinske sobe“ koji je potaknuo mještane na prikupljanje starina, doniranje starih autentičnih predmeta, oruđa, pribora, namještaja, odjeće i tekstila koji su se nekada koristili i koji su okupljeni na jednom mjestu.Projektom „Tkanje gunjeva“ oživljen je zanat tkanja na tkalačkom stanu u Budrovcu.

  Marija Markuš, višegodišnja je sudionica različitih manifestacija i događanja u Gradu Đurđevcu, od sudjelovanja na manifestacijama povodom Dana grada, sudjelovanja na Picokijadi u scenskom prikazu Legende, na izložbama kolača, u povorci „Podravina od leta do leta“ kao i na Danima voća i drugim manifestacijama i sajmovima. Njezin rad u Udruzi žena je volonterske naravi, a aktivna je i u organizaciji različitih humanitarnih aktivnosti.

 • Javnog priznanja Povelja Grada Đurđevca Šahovskom klubu „Picok“ Đurđevac za više od 90 godina postojanja te ostvarene rezultate kojima su doprinijeli širenju ugleda Grada Đurđevca.Šahovski klub „Picok“ Đurđevac sportska je udruga osnovana 1927. godine s ciljem da  svojom programskom orijentacijom potiče i promiče šahovsku igru uz razvijanje i njegovanje sportskog ponašanja, moralnih vrlina i drugih općeprihvaćenih društvenih vrijednosti. Klub okuplja djecu, mladež i ostale građane radi aktivnog bavljenja šahom, djeluje na usavršavanju stručnih sposobnosti svojih članova, organizira različite šahovske manifestacije u klubu i natjecanja otvorenog tipa, sudjeluje u šahovskim natjecanjima službenog i prijateljskog karaktera u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, surađuje sa svim sportskim udrugama na području grada te stručnim udrugama šahovskih djelatnosti u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.U okviru Kluba radi šahovska škola koja okuplja 20 djece iz Đurđevca i okolnih općina, a trenutno broji trideset i jednog člana. Kroz Klub su prošli mnogi uspješni šahisti. Najveći uspjeh Kluba postignut je krajem 2017. godine, kada se je u finale kadetskih liga plasirala muška i ženska ekipa koja je osvojila 2009. godine. Prvi susret s akcijama darivanja krvi bio je upravo u poduzeću u kojem je radio pa je tako prvi puta dao krv 1978. godine. Potaknut osobnom tragedijom, bolešću sina koji je umro u dobi od 12 godina, odlučio je darivati krv onima koji to trebaju. Za sto darivanja krvi nagrađen je Redom Danice Hrvatske koju mu je osobno na prijemu darivatelja krvi uručio bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, 2014. godine.
 • Josip Đurinčić danas živi u Đurđevcu, aktivan je član zajednice i sudjeluje na brojnim manifestacijama. Član je Udruge darivatelja krvi „Klub 100+“, Udruge vinogradara i voćara „Komarna 2001“ i Udruge „A je to“ Art -Podravina.  Kroz svoje djelovanje motivira mlade koje poznaje da daruju krv jer tako čine dobru stvar za sebe i za druge. Vječiti je optimista i veseljak te ono najvažnije: čovjek s velikim srcem.

Gradsko vijeće Grada Đurđevca na 9. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca. Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.