Đurđevački vatrogasci, učenik Luka Rogoz, darivateljica krvi Ljubica Babec te KUD-ovci Lucija Lenardić i Dorian Rupčić dobitnici su Povelje Grada Đurđevca


Utorak, 31. ožujka 2020.

Na temelju prijedloga Odbora za dodjelu javnih priznanja nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga, a uvažavajući razloge predlaganja kandidata, Gradsko vijeće Grada Đurđevca izglasalo je i dobitnike Povelje Grada Đurđevca.

Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se građanima Grada Đurđevca, udrugama, ustanovama, trgovačkim, društvenim i drugim pravnim osobama za uspjehe u poslovanju, zasluge za razvoj Grada Đurđevca, unapređivanje kvalitete življenja u Gradu Đurđevcu te promicanju ugleda Grada Đurđevca u zemlji i svijetu, a naročito za volonterski rad u razvitku svih pobrojanih područja života.

Tako je povelja ove godine pripala:

- Ekipi vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac - Danijelu Barberiću, Željku Zalaru  i Hrvoju Ređepu  Za promicanje ugleda Grada Đurđevca, ekipi vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac Danijelu Barberiću, Željku Zalaru i Hrvoju Ređepu dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

Vatrogasci Danijel Barberić, Željko Zalar i Hrvoje Ređep, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac prilikom redovnog obavljanja radnih zadataka nesebično su priskočili u pomoć spašavanju života kućnog ljubimca koji je nekoliko dana bio zaglavljen u odvodnoj cijevi ispod mosta koje vodi u dvorište. Alatima su proširili rupu, uvukli se unutra i psa izvukli na sigurno.

Iako je navedeno postupanje uobičajeno i u redovnom opisu posla vatrogasaca koji godišnje više puta spašavaju razne životinje, medijsko promicanje ovog događaja s kojim je u kratkom roku bila upoznata cijela hrvatska i šira javnost, doveli su do niza čestitki i zahvala te krajem godine i priznanja Prijatelja životinja Hrvatske koji su svrstali đurđevačke vatrogasce na treće mjesto „Top 10 liste pozitivaca“ te su time doprinijeli promicanju ugleda Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac i  Grada Đurđevca u cijeloj državi.

-Luki Rogozu - učeniku Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac za promicanje ugleda Grada Đurđevca, Luki Rogozu, učeniku Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

 Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva potiče izvrsnost, samostalan rad i uspjeh temeljen na radu i znanju, a učenik 3.a razreda Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac izvanredan je primjer za to. Luka Rogoz nadovezao je svoje uspjehe iz osnovne škole postigavši odlične rezultate iz različitih natjecanja na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Luka je prvak na županijskoj razini iz nekoliko predmeta: matematike, informatike i geografije. U školskoj godini 2017./2018.  bio je državni prvak iz geografije, u školskoj godini 2018./2019. treći na državnom natjecanju iz geografije i sudionik geografske olimpijade u Hong Kongu kao član hrvatske reprezentacije. I u ovoj školskoj godini Luka je nastavio nizanje uspjeha pa se ponovno ističe kao prvi iz matematike, geografije i informatike na županijskim natjecanjima.

Pored toga što je  uspješan učenik na natjecanjima, on je i izvrstan učenik Gimnazije i ostvaruje prosjek ocjena od 5,00. Uzoran je učenik i pokazuje samostalnost, odgovornost i veliku želju za novim znanjima. Uz nadprosječne sposobnosti posjeduje i veliku unutrašnju motivaciju za napredovanjem i ulaže veliki rad u njega.

Iako je još uvijek u godinama kada se od njega očekuje da uči i da mu zajednica pomaže u njegom rastu, on nesebično i na vrlo visokoj razini dijeli svoja znanja i iskustva u zajednici, a time već sad vraća zajednici i obogaćuje ju kroz svoja predavanja koja služe kao deseminacija znanja i iskustva.

-Članovima KUD-a „Petar Preradović“ Đurđevac – Luciji Lenardić i Dorianu Rupčiću za promicanje ugleda Grada Đurđevca te promociju kulturnog nasljeđa,   članovima Kulturno-umjetničkog društva „Petar Preradović“ Đurđevac, Luciji Lenardić i Dorianu Rupčiću dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

Lucija Lenardić i Dorian Rupčić  rođeni su 2001. godine, žive u Đurđevcu i pohađaju 4. razred gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva. Folklornim stvaralaštvom se bave još od osnovnoškolskih dana, a devet godina su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Petar Preradović” Đurđevac. Svojim nastupima s folklornim društvom sudjeluju u gotovo svim gradskim manifestacijama i događajima vezanim uz promociju Đurđevca  i Podravine.

Manifestacija DRMEŠ-DA! održava se već 12. godinu za redom u Zagrebu, a cilj joj je promicanje narodnog plesa u paru i odavanje priznanja plesnom umijeću u izvođenju narodnih plesova.  Godine 2016. su se prvi puta okušali kao plesni par na natjecanju i osvojili velike simpatije publike, a  2018. godine Lucija Lenardić dobila je pojedinačnu nagradu za najbolju plesačicu. Godine 2019. su osvojili prvo mjesto u konkurenciji od ukupno 14 plesnih parova iz Hrvatske i Austrije. Uspjeh su ostvarili koreografijom Kristine Benko Markovica “Čardaš po naše”, a svojom izvedbom međimurskog čardaša oduševili su stručni žiri. Redovito se školuju na Hrvatskoj školi folklora te su od početka 2020. postali  aktivni asistenti voditelju u KUD-u Petar Preradović. Kako govori žiri:

''Sjajno uigran par pokazao nam je kako se pleše ''čardaš''. Scenski uvjerljivo u furioznoj energiji, tehnički savršeno i usklađeno. Sa čudesnom osobnom interpretacijom''

- Gospođi Ljubici Babec iz Čepelovca- koja je kroz dugi niz godina nesebičnog darivanja krvi spasila brojne ljudske živote, a za njezinu plemenitost i humanost.

Ljubica Babec rođena je 9. srpnja 1964. godine u Miholjancu. Majka je dvije odrasle kćeri i baka petero unučadi. Redovna je darivateljica krvi i već je 75 puta darovala krv.

Kao član velike humane obitelji darivatelja krvi gospođa Babec do sada je primila  priznanja Hrvatskog crvenog križa, Županijskog Društva Crvenog križa i župana Koprivničko-križevačke županije, a u znak zahvale za 75 puta darovanu krv primit će i Red Danice Hrvatske.

Kako je svečana sjednica povodom Dana Grada zbog trenutne situacije s koronavirusom odgođena nagrade dobitnicima biti će uručene na sjednici koja će se naknadno organizirati.