Prepoznatljiva kulturno- turistička destinacija: Đurđevac nastavlja bilježiti porast broja posjetitelja i noćenja


Srijeda, 9. siječnja 2019.

Prema podacima Turističke zajednice Đurđevac i u 2018. godini nastavlja bilježiti porast broja dolazaka posjetitelja, broj noćenja, ali i povećanje broja smještajnih kapaciteta.

U 2018. godini zabilježeno je 16 130 noćenja što je u odnosu na 2017. godinu i ostvarenih 14536  noćenja porast od 9,88%.

Grad Đurđevac i Turistička zajednica Grada Đurđevca u suradnji s gradskim ustanovama i udrugama s područja grada tokom protekle godine organizirali su niz manifestacija i kulturnih događaja.

Kolinjefest, Mali fašenk, Đurđevo v Đurđevcu, Izložba Pabla Picassa, 50. obljetnica Picokijade, Kulturno i glazbeno ljeto, Dani zlevanke, Jesen u Đurđevca, Dani voća, Dani meda, Zlatna jesen, Dani kruha, Martinje, Advent u Đurđevcu, otvorenje izložbe Marca Chagalla samo su neki od događaja od njih ukupno oko 200 organiziranih unutar 100 dana koje je posjetilo preko 100.000 posjetitelja.

Isto tako, rekordnu posjećenost zabilježili su turistički sadržaji vezani uz utvrdu Stari grad te Muzej Grada Đurđevca. Interpretacijski centar Picokijade, izložba Picassa i Chagalla, Hrvatska Sahara s devama i domaćim životinjama, Đurđevački pijesci, Đurđevačka vinska cesta, brojni animatorski programi zahvaljujući suradnji s Gradom i gradskim institucijama, te iznimnim promidžbenim aktivnostima, studijskim putovanjima i online ponudama svake godine privlaći sve više posjetitelja.

Tako je Muzej Grada Đurđevca u 2018. godini zabilježio 15.186 posjetitelja ( 7 252 posjetitelja je imao 2016.), a u stopu ga je pratila Hrvatska Sahara koja je lani dobila titulu Simply the best kao TOP 3 hrvatskih izletišta.

Razvoj i povećanje turističkih sadržaja počeli su pratiti i mali OPG-ovi s otvaranjem smještajnih jedinica. Tako su u 2018. vrata otvorila tri nova subjekta na Đurđevačkoj vinskoj cesti s 12 kreveta, a dva objekta s novim smještajnim  kapacitetima su pred samim otvaranjem.

-2019. obilježiti će brojni važni projekti, a jedan od najvažnijih je i realizacija projekta Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka u sklopu kojeg će se izgraditi hostel u Park šumi Borik, škola u prirodi, uredit će se Posjetiteljski centar s atraktivnim interpretacijama prirodne baštine Đurđevca, tematske staze s virtualnom i proširenom stvarnošću. Isto tako, uz organizaciju brojnih manifestacija, nastaviti ćemo s organizacijom velikih kulturnih događaja. IzložbePicasso i Chagall označile su veliki iskorak u kulturno-turističkoj prepoznatljivosti Đurđevca, te su otvorile vrata tisućama posjetitelja koji su uz izložbu mogli doživjeti i ostale kulturne i turističke raznolikosti grada i zavičaja- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.