Prezentacijom nastalih projekata i utrkom robota svečano zatvorena jovogodišnja Ljetna škola robotike i programiranja u Đurđevcu


Petak, 6. rujna 2019.

Čak 100 osnovnoškolaca i srednjoškolaca je u petak, 6. rujna, uspješno završilo Ljetnu školu programiranja i robotike u Đurđevcu:

Okupljenim roditeljima, prijateljima i profesorima polaznici Ljetne škole robotike danas su prezentirali svoje projekte koji su nastali na nastavi u sklopu ovogodišnje Ljetne škole programiranja i robotike u Đurđevcu.

Osim raznih kretivnih projekata mogla se vidjeti i utrka izrađenih robota. Ljetnu školu organizirao je Alternativni autonomni klub kulture (AK46) iz Đurđevca i to već četvrtu godinu zaredom, a u školu su bila upisana djeca od predškolskog uzrasta, pa sve do završenog 4. razreda srednje škole.

Profesor Tomislav Ostojić istaknuo je kako je školu polazilo oko 100 djece koja su bila podijeljena u grupe po uzrastu, a grupe su vodili profesori i predavači informatike i tehničkog. Na ovaj način nastoji se promijeniti način učenja, a cilj škole je bio da djeca usvoje znanje iz područja programiranja i robotike uz opuštenu atmosferu, te da se na taj način pripreme za budućnosti u kojoj će veliki broj radnih mjesta bit povezan upravo s programiranjem i razvojem tehnologije.

– Naglasak je bio na programiranju jer je to pismenost 21. stoljeća. Djeca su mogla naučiti sve od osnova programiranja čipova pa sve do malo naprednijih stvari kao što je učenja Logo-a Pythona i Java programskih jezika. Sva ta znanja će im jako puno koristiti jer naš pristup je baziran na timskom radu bez klasičnih ocjena.. Druga stvar je da mi koristimo najnoviju tehnologiju, najnovije robote što samo po sebi privlači djecu i otvara maštu – naglasio je Ostojić.

Posebno se zahvalio Gradu bez kojeg ovo ništa ne bi bilo moguće. Grad Đurđevac je prepoznao važnost ovog inovativnog projekta za zajednicu, te je projekt podržao sa 30.000,00 kuna.

Ispred Grada Đurđevca i gradonačelnika Hrvoja Jančija sve okupljene pozdravio je Martin Mahović, voditelj Upravnog odjela za javnu nabavu te se zahvalio svim učenicima i profesorima koji su svojim radom i trudom te sudjelovanjem doprinijeli ovom projektu.

-Ova ideja je u startu još prije četiri godine odmah bila prihvaćena i podržana od strane Grada, profesora i roditelja, a završetkom projekta brojke i podaci svjedoče o njegovoj uspješnosti, ali najveći rezultat su zadovoljna djeca i roditelji. Zanimanja koja se naslanjaju na robotiku i informatiku su dobro plaćena zanimanja to su radna mjesta gdje su zadovoljni radnici i dobra primanja. Đurđevac je svakako u korak s modernom tehnologijom pa se tako možemo pohvaliti sa novom zgradom Poduzetničkog inkubatora gdje se nadamo da će nastati brojni start-upovi, u vrtić su uvedeni brojni dodatni programi među kojima je i informatika, a svake godine se i škola oprema potrebnom informatičkom opremom, tako je prošle godine uređena i opremljena učionica informatike, a ove će se godine opremiti nova multimedijska dvorana- rekao je Martin Mahović.

Djeca su na prezentaciji svojih projekta u holu Strukovne škole Đurđevac okupljenima pokazala i objasnila kako robot funkcionira i kako je zapravo dovoljan samo jedan "pametni" mobitel da bi se upravljalo njime.

Posebno oduševljenje kod učenika je izazvao poznati robot R2D2 iz filmova Zvjezdani ratovi kojega su izradili profesori iz AK46 kluba, a koji je svojim kretnjama odmah postao glavna zvijezda za selfije.

Dodajmo kako su upisi u školu besplatni za sve učenike zahvaljujući Gradu Đurđevcu.

Foto: prigorski.hr