Prezentacijom robota svečano zatvorena Ljetna škola programiranja i robotike


Subota, 2. rujna 2017.

U Gradskoj knjižnici pred brojnim polaznicima škole, roditeljima, sponzorima i profesorima službeno je zatvorena ovogodišnja Ljetna škola programiranja i robotike. Ljetnu školu organizirao je Alternativni autonomni klub kulture (AK46) iz Đurđevca, a u školu su bila upisana djeca od predškolskog uzrasta, pa sve do završenog 4. razreda srednje škole.

Profesor Tomislav Ostojić istaknuo je kako je školu polazilo oko 100 djece koja su bila podijeljena u grupe po uzrastu, a grupe su vodili profesori i predavači informatike i tehničkog.

Na ovaj način nastojimo promijeniti način učenja, a ideja je da se rade cool projekti tako da djeca sama požele raditi i dizajnirati svoje igračke, a ne da ih gotove kupuju u dućanu. Cilj škole je da djeca usvoje znanje iz područja programiranja i robotike uz opuštenu atmosferu, te da uživaju u učenju bez stresa i testiranja. U budućnosti veliki broj radnih mjesta bit će povezan s programiranjem i razvojem tehnologije- rekao je Ostojić.

Grad Đurđevac je prepoznao važnost ovog inovativnog projekta za zajednicu, te je projekt podržao sa 30.000 kuna.

Još prošle godine ideja je odmah u startu bila prihvaćena i podržana od strane Grada, sponzora, profesora i roditelja, a završetkom projekta brojke i podaci svjedoče o njegovoj uspješnosti, ali  najveći rezultat su  zadovoljna djeca i roditelji.

Djeca su na prezentaciji svojih projekta u dvorani Osnovne škole okupljenima pokazala i objasnila kako robot funkcionira i kako je zapravo dovoljan samo jedan "pametni" mobitel da bi se upravljalo njime. Robot kao i čovjek ima svoj mozak i srce u obliku baterija koje mu daju energiju. Najzabavniji dio prezentacije ipak su bile utrke između izrađenih robota.

Na pitanje da li će pohađati školu programiranja i robotike iduće godine svi su jednoglasno odgovorili da hoće.

Nakon završetka svečanog djela okupljeni su mogli pogledati i isprobati razne robote koje su djeca radila u školi te uživati u domjenku i slatkišima.

Upisi u školu bili su besplatni za sve učenike zahvaljujući sponzorima u ovom projektu: Gradu Đurđevcu, Avalonu d.o.o.,  RASCO-u d. o. o., Hangaru 18, Mega store-u i MEVA-i.