Među prvima prijavljen projekt Aktivi(g)raj se! – 1,5 mil. kuna za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport


Petak, 14. prosinca 2018.

Osnovna škola Grgura Karlovčana u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Đurđevca i Gradom Đurđevcom u prvoj sekundi objave natječaja prijavila je projekt Aktivi(g)raj se! na poziv Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenost te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport koji je raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ovim projektom želi se osigurati pristupačnost te mogućnost uključivanja djece s teškoćama u integrirane sportske aktivnosti kroz formiranje mješovite sportske skupine koja će obuhvaćati 20 djece s teškoćama u razvoju s područja Đurđevca.

Besplatnim treninzima želi se motivirati djecu da od malih nogu sudjeluju u sportskim aktivnostima, te da od najranije dobi stječu naviku aktivnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima, kako natjecateljski tako i rekreativno, kao i da steknu naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Treninzi će se sastojati od metodičkih osnova kolektivnih sportova (košarke, nogometa, rukometa i odbojke) te bazičnih aktivnosti - hodanja, trčanja, skakanja, aktivnosti s loptama, penjanja i puzanja, ritmičkih vježbi, a sve s ciljem animacije djece da se bave sportom u slobodno vrijeme.

Provedbom projektnih aktivnosti želi se djeci s teškoćama u razvoju pružiti priliku da razvijaju svoje psiho-motoričke vještine i razvojne potencijale te da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

Dodatno će se opremiti i prostori Odjela za učenike s teškoćama i sportske dvorane u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana, a ugradnjom visokopodizne platforme i pristupačnost svim katovima zgrade što je posebno važno jer se dvorana nalazi na 2. katu. U sklopu projekta će se provesti i medijska kampanja koja za cilj ima promociju sporta i uključivanja djece s teškoćama u sportske aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna, a očekuje se da će u cijelosti biti financiran od strane Ministarstva.