Prijavljen projekt: dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda za male školarce


Petak, 24. kolovoza 2018.

Grad Đurđevac je prvi dan po objavi javnog poziva prijavio Osnovnu školu Grgura Karlovčana Đurđevac kojoj je on osnivač na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na iskaz interesa za sudjelovanje u projektu Školska shema 2018./2019.

U okviru projekta Školske sheme učenicima će se kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane kontinuirano kroz cijelu školsku godinu ponuditi voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi.

Voće i povrće ponuditi će se učenicima u osnovnim školama od 1. do 8. razreda, a mlijeko i mliječni proizvodi, učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Ovaj program je nastavak istog programa od prošle školske godine kada je preko 680 učenika matične osnovne škole i područnih škola jedan dan u tjednu moglo besplatno konzumirati voće, povrće te jedan dan u tjednu mlijeko i mliječne proizvode.

Omogućavanjem dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda školskoj djeci nastoje se promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Također se nastoje oblikovati prehrambene navike djece u cilju ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.