Prijavljena obnova i opremanje Društvenog doma u Sirovoj Kataleni: multifunkcionalni prostor za mještane i turiste


Srijeda, 5. rujna 2018.

Suglasnost vijećnika za prijavu projekata dobio je i projekt obnove i opremanja Društvenog doma u Sirovoj Kataleni, kojim se želi stvoriti multifunkcionalni prostor za potrebe stanovnika Sirove Katalene, udruga i proizvođača domaćih proizvoda.

Odmah nakon dobivanja suglasnosti jučer je prijavljen projekt na mjeru programa ruralnog razvoja. Projektom će se obnoviti postojeći društveni dom u dijelu koji se odnosi na krovište, stolariju i fasadu. Njegovim opremanjem dobiti će se prostor za društvena okupljanja, prostor za organiziranje raznih radionica, edukacija i predavanja, te prostor za promociju vinara, lokalnih proizvoda i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Kako će dom imati multifunkcionalnu namjenu dio doma će biti namijenjen i sportskim sadržajima s obzirom na nogometno igralište u njegovom dvorištu, dok će dio biti namijenjen organiziranju boravka i aktivnosti za najmlađe stanovnike naselja s edukativnim i zabavnim sadržajima.

-Društveni domovi u prigradskim naseljima često su i jedini sadržaji u prigradskim mjestima, te predstavljaju centralnu točku svih društvenih aktivnosti. Obnovom društvenog doma stvaraju se uvjeti za razvoj udruga, okupljanje mještana i kreiranje novih programa za daljnji razvoj mjesta, poput programa razvoja vinskih, biciklističkih ili drugih turističkih sadržaja- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Dom će biti energetski učinkovit uz primjenu tradicionalne graditeljske baštine ovog kraja, a jedna od ideja je i da krov doma bude izgrađen od slame. Unutrašnjim uređenjem s puno pažnje za udobnost i reprezentativnost interijera dom bi trebao postati novi dnevni boravak za mještane  i njihove goste.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 4,3 mil. kuna, a prekrasna priroda, bogatstvo flore i faune, te gastronomski i enološki specijaliteti Sirove Katalene sa uređenim prezentacijskim prostorom u domu činit će zaokruženu turističku ponudu koja će privući još više posjetitelja u ovo prigradsko naselje.