Projekt izgradnje hostela i škole u prirodi u Boriku vrijedan 17,3 mil. kn prijavljen za dodatno sufinanciranje


Četvrtak, 16. kolovoza 2018.

Grad Đurđevac je na javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prijavio projekt Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, čime bi se osiguralo dodatno sufinanciranje ovog projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 17,3 milijuna kuna, do sada je potpisan ugovor o sufinanciranju projekta u visini od 13,7 milijuna, dok vlastiti udio financiranja iznosi oko 3,6 milijuna kuna. Ministarstvo po ovom pozivu odobrava dodatno sufinanciranje u iznosu do 70% vlastitog udjela, a u ovom slučaju to bi iznosilo oko 2,5 milijuna kuna.

Projektom se previđa kompletna obnova, uređenje i opremanje  stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja  glavne turističke info točke ovog dijela Podravine sa budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom naše vrijedne prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune.

Drugi segment odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik. Riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koju ćemo pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima.

I naravno treći segment će obuhvatiti sam Rezervat Đurđevački pijesci gdje će se dodatno urediti i označiti poučne, pješačke staze, a predviđeno je i postavljanje Hotela za kukce, te automatskog sustava za iznajmljivanje električnih bicikala.

Aktivnostima projekta unaprjeđuju se i stvaraju potrebni sadržaji i infrastruktura za razvoj različitih vrsta i specifičnih oblika turizma –obiteljskog, biciklističkog, školskog, izletničkog, ruralnog, kulturnog, manifestacijskog, zdravstvenog i slično, ali na održiv način, te se doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.