U utvrdi Stari grad slike će oživjeti pred vama: proširena stvarnost fantastična je novost koju vam nudi Muzej grada Đurđevca


Četvrtak, 26. prosinca 2019.

Proširena stvarnost je zapravo druga faza nadogradnje Interpretacijskog centra Picokijade smještenog u utvrdi Stari grad i to u prostoru Muzeja Grada Đurđevca.

Grad Đurđevac je preko ovoga projekta nabavio 25 tableta. Često puta je teško imati stalno angažiranog vodiča koji zaokupi pažnju svih u grupi pa su u Muzeju odlučili napraviti proširenu stvarnost, odnosno kupiti 25 tableta i izraditi animacije, aplikacije za 65 jedinki iz četiri teme.

Jedna je utvrda Stari grad, druga tema je galerija Muzeja, treća Mini ZOO Hrvatske Sahare i posljednja su Đurđevački pijesci. – Ne trebate imati vodiča, ovo je vaš vodič. Animacije su prekrasne, imate animacije leta leptira i mravljeg lava koji živi na Peskima i vidite ga kao da je kraj vas – rekao je Martin Mahović, voditelj odsjeka za gospodarstvo, financije i razvojne projekte.

Dođete na info pult Muzeja, to će biti u paketu, moći ćete iznajmiti i tablet i tako dobiti dodatnu priču koja je mnogima interesantna, pogotovo djeci. Kad vi pratite sliku koja će oživjeti, kao npr. o Kapetanu grada, koja vam priča o njemu i njegovom životu, to je doživljaj. Sve je to spojeno na jedno računalo gdje odmah možete vidjeti podatke, koje teme interesiraju posjetitelje. To je posebno dobro za profesore koji po tome mogu napraviti testove.

Inače, Interpretacijski centar Picokijade turistički je proizvod Grada Đurđevca, koji čini pet prostorija u utvrdi Stari grad u kojima se na suvremen, interaktivan i multimedijalan način prikazuje povijest grada s posebnim naglaskom na Legendu o Picokima.

Ukupan iznos investicije u prvoj fazi iznosio je 659.000,00 kuna te je obuhvatio uređenje i uspostavu Interpretacijskog centra Picokijade čime se osiguralo da posjetitelji tijekom cijele godine mogu doživjeti priču o Legendi i upoznati njezine likove.

-Ova druga faza obuhvatila je uvođenje proširene stvarnosti u Muzej, a u idućoj godini kreću radovi na izgradnji i obnovi bedema utvrde Stari grad u kojima će se smjestiti nova suvenirnica  i vidikovac. Ukupna vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 2 mil. kuna od čega je Ministarstvo turizma sufinanciralo projekt s 400.000 kuna dok je preostali iznos osigurao Grad Đurđevac. Sa uvođenjem proširene stvarnosti, naš Muzej s Interpretacijskim centrom uspješno se svrstao među rijetke tehnološki najbolje opremljene muzeje u RH. Ovo je samo nastavak našeg nastojanja da obogatimo kulturnu i turističku ponudu našega grada- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.