Pustinjski rendžeri spremni za ovogodišnju Picokijadu i doček gostiju


Četvrtak, 27. lipnja 2019.

Odred Pustinjskih rendžera osnovan je za vrijeme Adventa u Đurđevcu 2017. godine na kojem im je prvi zadatak bio dijeljenje informativnih letka posjetiteljima, patrole oko utvrde Stari grad, a pomagali su i oko deva.

Projekt Pustinjskih rendžera provodi se u suradnji s Gradom Đurđevcom, Turističkom zajednicom, Osnovnom školom Grgura Karlovčana, Javom vatrogasnom postrojbom i DVD-om Đurđevac koji je nositelj ovog projekta, a odred malih rendžera je još jedan od prepoznatljivih simbola i ukrasa našeg grada.

Pustinjski rendžeri koji inače djeluju kao ogranak mladeži DVD-a Đurđevac ponovo su u akciji ito baš za vrijeme održavanja manifestacija u sklopu programa ovogodišnje 51. Picokijade. Naši rendžeri su sudjelovali i u organizaciji i pripremama za o Picokijadu, a u narednom razdoblju brinut će se za životinje u Hrvatskoj Sahari te će dočekivati goste kojima će pomoći da se snađu i upoznaju naš grad.

Pred njima je novi izazov i to onaj pravi „rendžerski“ gdje će u narednom ljetnom periodu svakodnevno obilaziti  čuvati red i motriti na najznačajnije đurđevačke prirodne vrijednosti šumu Borik, Đurđevačke pijeske i Hrvatsku saharu sa njenim sad već domaćim stanovnicima devama, kao i utvrdu Stari Grad i njegovu okolicu.

Na kraju ljeta će za svoj rad biti i prigodno nagrađeni. Rendžeri su opremljeni prepoznatljivim maskirnim odorama, a već su prošli brojne vatrogasne vježbe i obuku gdje su stekli razne vještine.

Cilj ovakvog projekta je uključivanje mladih u očuvanje prirode i turističkih znamenitosti, a dobivanjem ozbiljnih i važnih zadataka djeca će stvarati radne navike, te će svojim znanjem moći pomoć profesionalcima u protupožarnoj preventivi- rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postaje Đurđevac, Matija Markešić.