Radovi završeni dva mjeseca prije roka: puštanjem balona danas svečano obilježen završetak radova na dvostrukom kružnom toku na Ledinama


Petak, 10. kolovoza 2018.

Puštanjem balona i policijskim moto krugovima danas je obilježen završetak radova na duplom kružnom toku na Ledinama u Đurđevcu.

Svečanosti su prisustvovati gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković, župan Darko Koren, general Mladen Markač, predsjednik Uprave Centra za vozila Davorin Pavlović, ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić, načelnik Policijske uprave KKŽ Vjekoslav Štimac, predstavnici Policijske postaje Đurđevac, djelatnici HAK-a Đurđevac, predstavnici Mjesnog odbora Ledine, te predstavnici projektanta, izvođača i nadzora.

Grad Đurđevac je u suradnji sa Županijskom upravom za upravljanje županijskim i lokalnim cestama ove godine krenuo u zajednički projekt rekonstrukcije raskrižja Basaričekova-Radićeva-Vinogradska s obzirom da je bila riječ o opasnom raskrižju za sve sudionike prometa.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 3,1 mil. kuna, a kako se radi o spoju prometnica u nadležnosti Grada i Županijske uprave za ceste, ŽUC i Centar za vozila Hrvatske ovaj projekt su sufinancirali sa 85%, dok je preostali dio bio osiguran iz proračuna Grada Đurđevca.

Ovo raskrižje predstavljalo je jedno od najopasnijih raskrižja u Đurđevcu, a duplim kružnim tokom smanjit će se brzina prometovanja na spoju triju ulica te će se osigurati dodatna sigurnost pješacima i vozačima koji se uključuju u promet iz ulice Stjepana Radića, Basaričekove i Vinogradske ulice.

Gradonačelnik nije krio zadovoljstvo. -Ovo je bio veliki sigurnosni problem u Đurđevcu i predivnim funkcionalnim kružnim tokovima promet će biti sigurniji za vozače i pješake. Izvođač je bio ozbiljan i napravljeno je i prije roka- rekao je gradonačelnik Janči i zahvalio svima koji su pomogli oko realizacije projekta.

Davorin Pavlović je napomenuo kako je Centar za vozila Hrvatske jedan od značajnijih čimbenika u sigurnosti na cestama i osigurava tehničke preglede u cijeloj Hrvatskoj. -Na taj način se eliminira 25 posto tehnički neispravnih vozila s ceste- rekao je Pavlović i dodao kako u svojem proračunu imaju predviđena sredstva za sanaciju opasnih mjesta.

– Ovu godinu smo uz razgovor s ravnateljem ŽUC-a i generalom Markačem odlučili sufinancirati ovaj projekt. Ako spasimo jedan život, napravili smo svoj cilj- zaključio je predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović.

Vjekoslav Štimac je kazao kako policija brine o sigurnosti cestovnog prometa. -Veseli me što ćemo  puštanjem ovakvih objekata podići sigurnost i vjerujem da će statistika uskoro pokazati da je ovo sigurni dio Đurđevca- istaknuo je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Projekt je vrijedan 3 milijuna kuna, a ŽUC je sudjelovao sa 700 tisuća kuna i ovo prometno rješenje daje i jednu novu vizuru Gradu Đurđevcu- zaključio je  župan.

Dragutin Guzalić je dodao kako ovaj projekt traje od 2014. godine. – Prvi razgovori su pokrenuti s tadašnjim gradonačelnikom Željkom Lackovićem. Ovo je bilo opasno mjesto na kojem su se ljudi izvana teško snalazili. Bili smo uporni proteklih godina i izvoditelj je brzo sve odradio. Centar za vozila je sufinancirao projekt sa 2.147.000,00 kuna i Grad Đurđevac je imao troškove izmještanja i troškove oko pješačko-biciklističke staze- rekao je ravnatelj ŽUC-a.

General Mladen Markač istaknuo je kako je zadaća građanina i počasnog građanina Grada Đurđevca da doprinosi realizaciji projekata. -Ovim radovima se rješava krizna točka u prometu, a bilo bi mi drago da i Peski postanu centar ako bude postojao projekat- poručio je general Markač gradonačelniku Jančiju i dodao kako će i na tome pomoći.

-Zahvala ide i predsjedniku Uprave Centra za vozila Hrvatske i  saborskom zastupniku Željku Lackoviću koji je imao svoje prste da se ovaj projekt realizira- zaključio je general Markač.

Željko Lacković je uvodno rekao kako su se u Đurđevcu okupili svi koji su pomogli oko projekta duplog kružnog toka. -Tu su svi koji su kroz svoje funkcije ili dužnosti koje obnašaju mogli i pripomogli da se ovaj projekt napravi- kazao je Lacković zahvalivši Centru za vozila, ŽUC-u, županijskoj i gradskoj vlasti i generalu Markaču.

-Đurđevac ima poveznicu u generalu Markaču, a i moja uloga kao saborskog zastupnika dokazuje da kad imamo svoje ljude u Zagrebu i kad zajednički radimo možemo napraviti sve što je potrebno jednoj sredini. Moram naglasiti da su radovi završeni i prije ugovorenih rokova i to čak dva mjeseca prije- rekao je Lacković i napomenuo kako je raskrižje sada puno sigurnije za djecu, ali i za starije sugrađane.

U znak svečanog završetka radova na kraju svečanosti vrtićarci Dječjeg vrtića Maslačak u zrak su pustili balone, a policijski službenici su motociklima i automobilom odradili dva počasna kruga na novim kružnim tokovima u Đurđevcu.

Nakon službenog djela vrtićarci su iskoristili priliku kako bi policajce pitali sve o sigurnosti u prometu, te kako bi isprobala policijske motore. Policajci su im spremno odgovarali na postavljena pitanja, a djelatnici HAK-a su im podijelili prsluke i bojanke Sigurno u prometu.