Razvojem infrastrukture do razvoja turizma: cesta Mičetinac- Čepelovac spojit će 600 klijeti


Subota, 21. srpnja 2018.

U Grad Đurđevac je još u siječnju stigla službena odluka o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europske unije i to za građenje nerazvrstane ceste koja će spojiti Mičetinac i Čepelovac.

Danas je i svečano potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt vrijedan sedam milijuna kuna, a obuhvaća dionicu dugu oko 9,6 kilometra, uz koju se nalazi preko 600 klijeti s vinogradima, šumama, voćnjacima i oranicama. Potpisivanje je upriličeno u Vinariji Ređep, čiji je vlasnik Marijanko Ređep, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac.

Potpisivanju su nazočili gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, te Ines Guštek direktorica tvrtke Pedom Asfalti.

– Spojit ćemo 450 klijeti koje su direktno na trasi i još 150 klijeti po odvojcima, što znači da će ukupno 600 klijeti imat pristup novoj cesti. Oni će imati i mogućnost priključka na električnu mrežu i vodu i to će biti preduvjeti za razvoj turizma i ugodan boravak u prirodi. Očekujemo solidarnost mjesnih vinogradara. Gotovo 10 kilometara koji će se sada asfaltirati, uz 15-ak kilometara već asfaltiranih cesta dolazimo do broja od 25 kilometara asfaltiranih nerazvrstanih vinogradarskih cesta. U tom pravcu želimo ići i dalje kroz projekte biciklističkih staza. Cilj nam je asfaltirati svih 70-ak kilometara vinogradarskih cesta koje imamo na području Grada  – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ines Guštek, direktorica Pedom Asfalta, kazala je kako joj je drago što ponovno rade u Đurđevcu.

– Prije nekoliko godina radili smo nekoliko projekata na obostrano zadovoljstvo. Ovo je hvale vrijedan projekt i drago nam je što ćemo raditi u njegovoj realizaciji. Nadamo se da ćemo odraditi ovu trasu u najbržem mogućem roku – naglasila je Guštek.

Operativni direktor firme Damir Hrupec dodao je kako će pokušati smanjiti rok dovršetka radova sa 180 dana na 120 dana.

– Razvoj infrastrukture je temelj za razvoj turizma.. Ovo je jedan biser kontinentalnog dijela Hrvatske koji na obroncima Bilogore skriva oko 2000 klijeti. Ovdje je oduvijek bio važan mir i uživanje u priodi, što će biti i što jest temelj turizma kod nas. Ovdje kljeti nemaju samo građani Đurđevca, već ovdje kljeti posjeduju građani Bjelovara, ali i ostalih gradova i općina iz okolice. Mi se lagano, ali sigurno pozicioniramo kao jedna od poželjnih destinacija na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Izgradnja ove prometnice je jedan od ključnih projekata za razvoj ovdašnjeg turizma – rekao je Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca i saborski zastupnik.

Isto tako, Grad će na razne načine poticati ugostitelje i proizvođače da podižu i unaprijeđuju ponudu u Podravini, kako bi jednog dana ta ista Podravina postala vrhunskom u pogledu turizma.

Provođenjem projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste, postići će se značajno podizanje kvalitete života stanovnika prigradskih naselja Mičetinac i Čepelovac te će se osigurati infrastrukturni uvjeti za unapređenje gospodarskih aktivnosti. Rekonstrukcija ceste pozitivno će utjecat i na razvoj turizma i povećanje smještajnih kapaciteta s obzirom da postoji preko 600 klijeti uz tu dionicu.

Projekt uključuje pripremne radove, zemljane radove i asfalterske radove, a u cijelosti je financiran iz fondova EU.