Razvojem infrastrukture do razvoja turizma: krenulo asfaltiranje ceste Mičetinac- Čepelovac kojom će se spojit 600 klijeti


Subota, 13. listopada 2018.

Grad Đurđevac je još početkom godine dobio odluku o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europske unije i to za građenje nerazvrstane ceste koja će spojiti prigradska naselja Mičetinac i Čepelovac, a u srpnju se krenulo s prvim radovima.

Nakon što je napravljena priprema posteljice krenula je i prva faza asfaltiranja na dionici dugoj oko 9,6 kilometra, uz koju se nalazi preko 600 klijeti s vinogradima, šumama, voćnjacima i oranicama.

– Spojit ćemo 450 klijeti koje su direktno na trasi i još 150 klijeti po odvojcima, što znači da će ukupno 600 klijeti imat pristup novoj cesti. Oni će imati i mogućnost priključka na električnu mrežu i vodu i to će biti preduvjeti za razvoj turizma i ugodan boravak u prirodi. Očekujemo solidarnost mjesnih vinogradara. Gotovo 10 kilometara koji će se sada asfaltirati, uz 15-ak kilometara već asfaltiranih cesta dolazimo do broja od 25 kilometara asfaltiranih nerazvrstanih vinogradarskih cesta. U tom pravcu želimo ići i dalje kroz projekte biciklističkih staza. Cilj nam je asfaltirati svih 70-ak kilometara vinogradarskih cesta koje imamo na području Grada  – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Razvoj infrastrukture je temelj za razvoj turizma. Ovo je jedan biser kontinentalnog dijela Hrvatske koji na obroncima Bilogore skriva oko 2000 klijeti. Ovdje je oduvijek bio važan mir i uživanje u priodi, što će biti i što jest temelj turizma kod nas. Ovdje kljeti nemaju samo građani Đurđevca, već ovdje kljeti posjeduju građani Bjelovara, ali i ostalih gradova i općina iz okolice. Mi se lagano, ali sigurno pozicioniramo kao jedna od poželjnih destinacija na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Izgradnja ove prometnice je jedan od ključnih projekata za razvoj ovdašnjeg turizma – rekao je Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca i saborski zastupnik.

Provođenjem projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste, postići će se značajno podizanje kvalitete života stanovnika prigradskih naselja Mičetinac i Čepelovac te će se osigurati infrastrukturni uvjeti za unapređenje gospodarskih aktivnosti. Rekonstrukcija ceste pozitivno će utjecat i na razvoj turizma i povećanje smještajnih kapaciteta.

Projekt uključuje pripremne radove, zemljane radove i asfalterske radove, a u cijelosti je financiran iz fondova EU.

Ovim putem pozivaju se i ostali vinogradari s područja između Mičetinca i Čepelovca da se međusobno povežu i organiziraju kako bi u suradnji s Gradom trajno riješili pitanje održavanje nerazvrstanih cesta po odvojcima na tom području.

Podaci o vlasnicima koji su zainteresirani za suradnju prikupljaju se na broj telefona 048/811-052 ili e-mail: grad@djurdjevac.hr.