Podravinoteka i kvaliteta Podravine: jačanje vidljivosti i prepoznatljivost domaćih proizvoda


Četvrtak, 23. kolovoza 2018.

U prostorijama Grada Đurđevca održan je prvi ovogodišnji sastanak povjerenstva za dodjelu oznake Kvaliteta Podravine te organoleptičko ocjenjivanje proizvoda.

Povjerenstvo se sastoji od tri člana od kojih je svaki od njih stručnjak u svome području, a svojim će znanjem i iskustvom pružiti kvalitetan savjet te pomoći pri odlučivanju o dodjeli oznake.

Na sastanku su dogovorene i daljnje aktivnosti ovog povjerenstva. Početkom rujna povjerenstvo će održati radni sastanak na kojemu će razmotriti dosadašnje pristigle zahtjeve za dodjelu oznake Kvaliteta Podravine te će se tada izvršiti i ocjenjivanje proizvoda za koje je do sada zatražena dodjela oznake.

Podsjećamo da je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih proizvoda. Svrha oznake je zaštita, očuvanje i promocija, s ciljem poticanja proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu.

Domaći proizođači zajednički nastupaju pod nazivom Podravinoteka u kojoj se posjetiteljima nudi bogata enogastronomska ponuda na jednom mjestu. Podravinoteka je po prvi put prezentirana u Zagrebu na Adventu, te u Đurđevcu za vrijeme Picokijade. U velikom klimatiziranom šatoru uz samu utvrdu Stari grad posjetitelji su mogli degustirati i kupiti vrhunske domaće proizvode podravskih OPG-ova. Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojni drugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci.

Do sada je podneseno pet zahtjeva, a za dodjelu Oznake mogu se prijaviti proizvodi iz slijedećih kategorija proizvoda: vino i voćna vina, rakije i likeri, med i pčelinji proizvodi, svježe voće i povrće, prerađevine od voća i povrća, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, kolači, proizvodi od (industrijske) konoplje, žitarice i proizvodi od žitarica.

Prijaviti se mogu proizvođači proizvoda s područja Podravine, odnosno pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište u Podravini i/ili koji svoju djelatnost obavljaju u Podravini.

Prijave se zaprimaju tokom godine a obrazac prijave i potrebnu dokumentaciju možete naći u nastavku: