Sat za planetu Zemlju: Stari grad bio jedan sat u mraku


Nedjelja, 25. ožujka 2018.

Grad Đurđevac se i ove godine uključio u akciju Sat za planet Zemlju simboličnim gašenjem rasvjete na kuli utvrde Staroga grada. Sat za planet Zemlju je najveća volonterska akcija na svijetu koja je posvećena klimatskim promjenama i borbi protiv svjetlosnog onečišćenja.

Sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Godine 2015. u ovoj globalnoj akciji sudjelovale su 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10.000 znamenitosti, među kojima i 42 svjetske baštine.

Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. Tako je  na sat vremena isključena rasvjeta na znamenitostima, u korporacijama, ali i u domovima.

World Wildlife Fund (Svjetski fond za zaštitu prirode) je ovogodišnju akciju Sat za planet Zemlju proveo uz glavnu poruku #connect2Earth odnosno povežite se sa Zemljom.