Savjeti Policijske postaje Đurđevac za samoozaštitno ponašanje povodom blagdana Svih svetih


Četvrtak, 31. listopada 2019.

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani i prije blagdana u znak sjećanja na umrle i poginule obilaze grobove i pohode groblja, dok prijevozna sredstva ostavljaju na parkiralištima ili na površinama u blizini groblja, a svoje kuće i stanove bez nadzora.

1. Savjetujemo da se zaštitite se od provala u automobile

Policijski službenici Policijske postaje Đurđevac preventivno će djelovati u cilju zaštite osobne sigurnosti građana i njihove imovine, te sprečavanja narušavanja javnog reda i mira i kaznenih djela, posebice teških krađa provaljivanjem u osobna vozila.

Prethodnih godina je u ove dane zabilježen povećan broj provala i krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini groblja, pa savjetujemo građane da:

  • ne ostavljajte svoje osobne stvari, poput osobnih dokumenata, torbica novčanika, ključeva, mobitela i sl. u automobilima
  • stvari uvijek ponesite sa sobom, a ukoliko ih ostavljate u automobilima, stavite ih na mjesta na kojima nisu uočljive.
  • automobil parkirajte na osvijetljenom i prometnom mjestu
  • nemojte ostavljati svoj automobil duže vrijeme bez nadzora

2. Savjeti za zaštitu od krađa automobila

  • ugradite sustav zaštite poput blokade mjenjača, alarmni uređaj ili GPS uređaj
  • kada napuštate automobil, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave i zaključajte ga
  • zatvorite sva vrata i prozore na automobilu, uključujući i krovni prozor te prtljažnik

3. Ukoliko odlazite na put, zaštitite se od provale u svoj dom

Česte su i provale u domove u vrijeme blagdana, kada građani često odlaze iz svojih domova, bilo na jedan ili više dana. Počinitelji tada računaju da vas neće biti makar i taj jedan jedini dan, stoga je potrebno poduzeti najjednostavnije samozaštitne mjere, poput zatvaranja vrata balkona i prozora. Tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno "na dohvat ruke", poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično. Treba malo više pažnje posvetiti zapažanju kretanja nepoznatih osoba u zgradi ili kvartu, nepoznatu osobu u svojoj zgradi slobodno uljudno priupitati možete li mu pomoći, odnosno koga traži. Često će takav ljudski pristup pokolebati mogućeg počinitelja u daljnjoj nakani da provali u nečiji stan. Vodite računa o ispravnosti rasvjetnih tijela u stubištima stambenih zgrada te rasvjete u vrtu kod obiteljskih kuća.

PP Đurđevac