Širokopojasni internet za Područje đurđevačke Podravine


Srijeda, 25. veljače 2015.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković danas je potpisao Sporazum o razvoju infrastrukture širokopojasnog interneta s načelnicima susjednih općina Brankom Sobotom (Općina Kalinovac), Brankom Mesarovim (Općina Novo Virje), Mirkom Perokom (Općina Virje), Sinišom Pavlovićem (Općina Kloštar Podravski), Ivanom Derežićem (Općina Podravske Sesvete), Brankom Kolarom (Općina Ferdinandovac) i Zdravkom Ivančanom (Općina Molve).

Radi se o strategiji Europske unije za razvoj širokopojasnog interneta u cijelog Europi. U projekt je uključena i Hrvatska, a Grad Đurđevac će na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, kao nositelj provedbe projekta za područje đurđevačke Podravine, aplicirati na natječaje resornih ministarstava, a kasnije i prema fondovima EU.

Prema riječima gradonačelnika Željka Lackovića Sporazumom se definira postupak nabave Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture, što je prva faza projekta. Izrada tih dokumenata preduvjet je za kompletiranje daljnje dokumentacije čiji je krajnji cilj kandidatura na fondove Europske unije, a po programu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2015. godine. To je infrastruktura 21. stoljeća koja omogućava razvoj poduzetničkih zona, poduzetništva i obrtništva, omogućuje zapošljavanje i zdravu konkurenciju. Razvoj širokopojasnog interneta je ključni faktor za unapređenje usluga sustava zdravstva, obrazovanja, znanosti, istraživanja i razvoja, kulture, te pružanja usluga ‘na daljinu’, te preduvjet za uključenje građana u informacijsko društvo/zajednicu.