Školska shema: i ove godine osiguran dodatan obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda za male školarce


Četvrtak, 22. listopada 2020.

Grad Đurđevac i Osnovna škola Đurđevac i ove godine provode projekt Školske sheme, a osigurano je oko 50.000,00 kuna za dodatan obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda za male školarce.

U okviru projekta Školske sheme učenicima se jednom tjedno kao zaseban obrok, neovisno od redovnog obroka u okviru školske prehrane ponudi voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi.

Ovaj program je nastavak istog programa od prošle školske godine preko kojeg 670 učenika matične osnovne škole i područnih škola jedan dan u tjednu mogu besplatno konzumirati voće, povrće te jedan dan u tjednu mlijeko i mliječne proizvode.

Omogućavanjem dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda školskoj djeci nastoje se promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Također se nastoje oblikovati prehrambene navike djece u cilju ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.

– Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu naše škole djeci će biti osigurani besplatni obroci voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Zdravi obroci priskrbit će djeci vitamine i minerale neophodne za funkcioniranje i rast organizma te se ujedno utječe na oblikovanje njihovih prehrambenih navika. Osim toga, pomaže se i našim OPG-ima koji plasiraju svoje domaće proizvode u okviru Školske sheme- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Osnovna škola Đurđevac planira se prijaviti i za provedbu prateće mjere edukacije i kušanja voća.