Školski medni dan, staklenka meda na poklon: prvašići učili o pčelama i važnosti meda


Ponedjeljak, 9. prosinca 2019.

U Osnovnoj školi Đurđevac još je jedno jutro bilo iznimno veselo i slatko za sve prvašiće.

Škola je u suradnji s Gradom Đurđevcom i s pčelarima organizirala podjelu staklenki meda naših domaćih pčelara te podjelu edukativnih slikovnica koje su dobili od Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu programa Školski medni dan i promocija hrvatskih pčelinjaka.

Podjelom meda naši pčelari obilježili su dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Učitelji prvih razreda održali su edukativne radionice o značaju pčelarstva te informirali učenike o važnosti meda i  njegovim nutritivnim vrijednostima. Osim uživanja u slatkom doručku najmlađi su mogli saznati gdje pčele žive, kako se proizvodi med i što rade pčelari.

Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Ovo je još jedan projekt čiji je cilj potaknuti stvaranje zdravih prehrambenih navika, poručiti zašto je važno i dobro koristiti med u svakodnevnoj prehrani. Ovime nastojimo promovirati zdrave prehrambene navike te dobrobit meda koji kao nepresušni izvor minerala, vitamina, antioksidansa, energije i regenerativnih tvari igra važnu ulogu u životu- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Program Školski medni dan u cijelosti je financirala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.