Smart City: Grad Đurđevac među prvima prijavio projekt pametnih gradova na raspisani natječaj


Ponedjeljak, 5. kolovoza 2019.

Svega nekoliko minuta nakon ponoći, na raspisani natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljen je projekt pod nazivom Smart city. Radi se o projektu primjene koncepta pametnih gradova kojim se ostvaruje inovativan i učinkovit pristup upravljanju gradom te inovativna provedba poslova grada.

Projektom se uvodi integrirano korištenje i povezivanje baze podataka odnosno informacijskog sustava za komunikaciju radi transparentnog i bržeg korištenja javnih usluga radi korištenja podataka kroz interaktivnu platformu od strane građana i drugih korisnika javnih usluga. – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Vrijednost projekta iznosi oko 250.000,00 kuna, a Fond sufinancira 40% sredstava dok će preostala sredstva osigurati Grad Đurđevac u svojem proračunu.

-Uspostavom pipGIS aplikacijskog sustava i programskih rješenja ponuditi će se pregršt modula putem kojih će se razviti i koristiti mnogi pozitivni učinci kao: evidencija nekretnina, projekata, katastar vodovoda, komunalni obveznici, prostorni planovi, unaprjeđenje organizacije poslovanja Grada, sudjelovanje građana u prijavi komunalnih nedostataka, uključivanje građana za sudjelovanje u prijavi i rješavanju nedostataka javne infrastrukture i nadogradnji iste. Aplikacija će omogućiti jednostavnu prijavu uočenih problema, praćenja tijeka rješavanja problema od prijave do realizacije, pregled svih prijavljenih problema te status u realizaciji istih te pisanje komentara za svaku prijavu – naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči.