Sortiraj i recikliraj: vrtićarci kroz igru učili o važnosti očuvanja okoliša


Četvrtak, 31. siječnja 2019.

U vrtićkoj skupini Ježići ovaj je tjedan bilo vrlo radno, djeca su krenuli s eko aktivnosti odmah po dolasku u vrtić.

Na stolovima su ih dočekale nove igre na temu recikliranja u kojima su timski trebali odgonetnuti zadatak i spasiti okoliš, ili pak otkriti suprotnosti. Djeca su vrlo zainteresirano pristupila igrama te surađujući usvojila puno novih pojmova. Najveći interes bio je u igri sortiraj i recikliraj gdje su djeca sortirala po kontejnerima (u bojama u kojima ih svakodnevno mogu vidjeti i u prirodi) kartice sa slikom otpada i to u pet vrsta kontejnera (papir, plastika, staklo, lim te bio otpad).

Upoznali su se sa čuvarima prirode kroz prigodne aplikacije te o svakom ispričali priču i obojili lik prema interesu. Djeca su se okušala u izradi recikliranog papira pomoću multipraktika, vode, gustina i papira narezanog na komadiće. Pomno su pratili proces izrade te sudjelovali u oblikovanju mase u kalup za sušenje. Kako bi još više osvijestili važnost recikliranja dogovoreno je novo pravilo oko pospremanja iskorištenih plastičnih časa, pa će tako od ovoga tjedna vrtićarci u posebnu kutiju sakupljati čaše te ih svaki petak odnijeti u obližnji kontejner za plastiku. Dodatni poticaj za recikliranje bile su i iskorištene baterije koje su svi zajedno odložili u pripadajući kontejner.

Čitanjem priča ponovili su sve do sada naučeno o važnosti recikliranja i očuvanja prirode. Aktivnost su zaokružili šetnjom oko vrtića gdje su pokupili bačene kartone koje su odložili u kontejner za papir.

Vrtić Maslačak i dalje će nastaviti provoditi eko aktivnosti kroz godinu u svim vrtićkim skupinama.