Spektakularnim prikazom Legende o Picokima, Đurđevčani uz brojne posjetitelje i predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović proslavili 50. obljetnicu


Nedjelja, 1. srpnja 2018.

Nešto prije ponoći, zadnje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu. Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, i sinoć je scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada.

Središnji događaj Picokijade, godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima održana je pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, a u prikazu je glumilo preko 350 sudionika.

Legendi je prethodila svečana povorka od Doma kulture do utvrde Stari grad. Uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija, saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića u povorci su sudjelovali general Mladen Markač, izaslanik, izaslanik predsjednika Hrvtskog sabora Damir Felak, župan Koprivničko-križevačke županije županije Darko Koren, ispred Ministarstva pravosuđa državni tajnik Kristian Turkalj, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ana Stavljenić, gradonačelnici, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi.

– Oko 3.000 ljudi sudjeluje u priredbama koje se događaju za manifestaciju i to sve zajedno jedan je veliki zalog očuvanju naše kulturne baštine i tradicije. Picokijada je primjer sinergije ljudi, gospodarstva i jedinica lokalne samouprave na očuvanju kulturne i tradicijske baštine. Naša Picokijada slavi zlatni pir – rekao je gradonačelnik  Hrvoje Janči.

-Danas slavimo 50 godina od naše prve Picokijade i deset godina od dobivanja velike nagrade Europske destinacije izvrsnosti za očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Ovom prilikom čestitam svim sudionicima i onima koji su sudjelovali u organizaciji svih 50 manifestacija na dobro odrađenom polsu- istaknuo je saborski zastupnik Željko Lacković.

Picokijadu je službeno otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Spektakularni scenski prikaz zaokružen je vatrometom u čast Legende iznad Starog grada, te 3D mapping videom koji na nov i uzbudljiv način prikazuje legendu.

Svečanom otvorenju Picokijade i scenskom spektaklu Legenda o Picokima prethodio je dan prepun događaja, tako je već od jutarnjih sati započeo Đurđevečki sajam rukotvorina, koji su svi zainteresirani mogli posjetiti tijekom cijelog dana u Starogradskoj ulici. Ujedno se tijekom cijelog dana oko Starog grada, odvijao i prikaz srednjovjekovnog načina življenja i srednjovjekovne radionice Taborišče sv. Jurja, koji su upriličili članovi Udruge sv. Juraj i njihovi gosti. Djeca, ali i odrasli mogli su se okušati u streličarstvu, a najmlađi su se najviše zadržavali u lunaparku i kod životinja smještenih u domaćem ZOO-u.

U gradskom parku je održana već tradicionalna izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada Diganke, zlevanke i prkači koja je ove godine okupila čak 40 izlagača.

U popodnevnim satima posjetitelji su mogli degustirati pripremljeni fiš paprikaš na manifestaciji Picoki po ribaj. Dok su poslijepodnevni sati bili rezervirani za gastro kutak u Podravinoteci, Festival folklora, reviju puhačkih orkestara, zabavne sadržaje za djecu, te za sajam rukotvorina.

Dan je završio glazbenom poslasticom, koncertom Massima, pred mnogobrojnom publikom i obožavateljima na pozornici uz Stari grad.

Foto: Grad Đurđevac, Željko Car, Darko Šostarec i prigorski.hr