Svečana sjednica Grada Đurđevca: ponosni na 34 projekta u provedbi, 264 odluke Vijeća s čak 232 jednoglasne


Petak, 26. travnja 2019.
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Đurđevca obilježen je Dan grada Đurđevca. U utvrdi Stari grad tim su se povodom okupili brojni uzvanici kojima su se obratili predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković te gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Među gostima našli su se saborski zastupnici Branko Hrg, Damir Felak i Mladen Mađer, počasni građanin Mladen Markač, počasni građanin i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zatim župan Bjelovarsko- bilogorske županije Damir Bajs, Koprivničko-križevački Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, načelnici brojnih Općina i drugi.

– Zamolio sam da nam se za potrebe današnjeg dana izvadi statistika koju uvijek čujem u ovakvim prigodama. Zanimalo me koliko smo odluka kao Gradsko vijeće donijeli jednoglasno. Gradsko vijeće od početka mandata održalo je 19 sjednica, a donesene su 264 odluke. Njih 232 doneseno je jednoglasno. Gotovo 90 posto odluka doneseno je jednoglasno i to je pokazatelj da svi zajedno koji su upregnuli snage da Đurđevac bude ljepši i bolji grad, da radimo jedan vrlo vrijedan posao. Povlačimo sredstva Europske unije, imamo prijatelje na važnim mjestima, možemo se osloniti na svako ministarstvo – tada se vide rezultati. Danas, nakon 40 godina stagniranja, trenutak kada su dostupna sredstva EU te kada Grad ima prijatelje u svim instancama vertikale državnih vlasti i Gradu Zagrebu te okolnih Županija i kada se možemo osloniti na svako Ministarstvo i moguće vidjeti rezultate tog rada. Vjerujem da svi koji sudjeluju u ostvarenjima ovih rezultata mogu biti zadovoljni, kao i naši građani. Čestitam svim građanima grada Đurđevca naš dan – rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Gradonačelnik Janči u svom se govoru osvrnuo na uvjete koje bi, po njegovu mišljenju, svaki grad trebao imati, a to su podizanje standarda u predškolstvu i školstvu, sportu, kulturi, obrtništvu, poduzetništvu, poljoprivredi i turizmu.

– Poseban naglasak stavljen na socijalnu ulogu grada. Znamo sve što želimo i što nam je potrebno i pokušavamo maksimalno iskoristiti europska sredstva i druge izvore financiranja u ostvarivanju naših ciljeva, a tamo gdje za to nema mogućnosti sami financiramo potrebne projekte – rekao je.

Dodao je kako projekti, u pravilu, traju dulje od godine dana, a u proteklih godinu dana u Gradu Đurđevcu je provedeno ili je u provedbi 34 projekta ukupne vrijednosti preko 99 milijuna kuna, od čega udio Grada iznosi 23 milijuna kuna. Nadodao je i kako je u tijeku izgradnja poduzetničkog inkubatora u samom centru grada, inkubatora koji će pružiti dom starim i novim poduzetnicima koji žele razvijati svoje ideje. Također, opremit će se poduzetnička zona od 23 hektara s insfrastrukturom.

– Iza nas je još jedna uspješna godina. Imali smo odličnu suradnju s centralnom vlasti zahvaljujući našem saborskom zastupniku. Zahvaljujem se ovim putem gradskim vijećnicima na suradnji i podršci, svim djelatnicima gradske uprave, gradskih ustanova i tvrtki, svim našim obrtnicima i poduzetnicima, članovima udruga, kao i svim stanovnicima Đurđevca i prigradskih naselja koji su odvajali i svoje slobodno vrijeme za dobrobit grada – zaključio je.

– Rekonstruirana je nerazvrstana cesta Mičetinac – Čepelovac i naši vinogradari uz asfalt dobili su najbolje moguće uvjete za bavljenje turizmom. Tu je i projekt Prirodne baštine koji uključuje i opremanje posjetiteljskog centra Đurđevački pijesci i hostela. Grade se i bedemi ispred Starog grada. Imamo pomoćnike u nastavi, osigurali smo besplatnu prehranu za djecu u riziku od siromaštva, produženi boravak u školi, u vrtiću, a naši vrtićarci imaju na izbor najveći broj programa na razini države – osvrnuo se Janči.

-Najvrjedniji je svakako projekt Aglomeracije koji je u visokoj fazi spremnosti, projekt ŠRC-a i projekt prirodne baštine. U Đurđevcu se konstantno radi na turističkoj ponudi, Muzej je prošle godine imao najveću posjetu u povijesti, a prošle godine naša Picokijada obilježila je dvije velike obljetnice, između ostalog onu 50 godina od prvo uprizorenja – zaključio je gradonačelnik Janči, istaknuo projekt Podravinoteke i na kraju se zahvalio se svim vijećnicima i građanima na radu oko poboljšanja Grada Đurđevca.

Osim ovih Grad je prijavio 10 projekata vrijednih 11 mil. kuna, a za prijavu na natječaje u najvi je spremno još 13 projekata ukupne vrijednosti oko 100 mil. kuna.

Prisutnima su se obratili još i župan Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji su zaželjeli svako dobro Đurđevčanima i cijeloj gradskoj vlasti te im čestitali na ostvarenim projektima.

U konačnici, na kraju sjednice podijeljena su priznanja i nagrade najzaslužnijim građanima. Podsjetimo, počansnim građaninom postao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dok je javno priznanje za Ivana Kolarevića, dugogodišnjeg đurđevačkog obrtnika preuzela njegova supruga jer je isti nažalost u međuvremenu preminuo.

Spomenimo i to da je počasnom građaninu Udruga sveti Juraj poklonila sablju koja se koristila u uprizorenju Legende o Picokima.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja Grada Đurđevca. Zlatna plaketa Sveti Juraj dodijeljena je nogometnom klubu Graničar Đurđevac koji je nedavno proslavio 100 godina kluba, također svečanom sjednicom. Isto priznanje dobili su i KUD Petar Preradović i Udruga vinogradara i voćara Grada Đurđevca.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodijeljena je OPG-u Kandučar, članovima Udruge Sveti Juraj Robertu Rodmanu i Kreši Vujčiću, Martinu Švaci, Đuri Jančiju i Ivanu Kolareviću koji nas je nedavno napustio.

– Hvala Hrvoju Jančiju i gosp. Lackoviću. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da dobijemo priznanje. Ovo nije priznanje samo meni, već i mojoj obitelji. Ovo je priznanje mojoj supruzi koja je odrađivala većinu posla dok sam ja radio svoje. Hvala ljubiteljima moje umjetnosti, vi ste dolazili na moje izložbe, hvalili me dok mi je išlo i kudili me dok nije bilo ‘Bog zna kaj’ – zahvalio se Petar Topljak u ime svih okupljenih.

Počasnim građaninom Grada Đurđevca proglašen je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba koji se tom prilikom zahvalio svima na dodijeljenom priznanju.

– Srce više vidi od očiju, srcem se gleda. Podravci su vrijedni, mudri i razboriti ljudi. Hvala vam od srca, a ja sam od sada isto Picok – rekao je Bandić i zaradio pljesak.