Svečano obilježena 25-ta obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi


Nedjelja, 23. listopada 2016.

U organizaciji Grada Đurđevca, Općine Pitomača, Virje, Novo Virje, Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Gola, Molve, Koprivničko-križevačka županije, predstavnika branitelja te Turističke zajednice Grada Đurđevca na Trgu sv. Jurja svečano je obilježena 25. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi.

Program je započeo svečanim mimohodom branitelja od utvrde Stari grad do Trga sv. Jurja, predvođen Počasnom- zaštitnom bojnom. Na trgu je Puhački orkestar DVD-a Đurđevac odsvirao himnu, te su predstavljene postrojbe i njihov ratni put. U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje mlade živote za našu zemlju pročitana su njihova imena i prezimena.

Okupljene je pozdravio domaćin, gradonačelnik Lacković te je istaknuo kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što  danas može biti ponosan jer se nakon dugih 25 godina u našem gradu, koji je bio sjedište općine, po prvi puta na dostojan način obilježava ova obljetnica i ono za što su mnogi bili spremni dati svoj život. Dodao je da su se nakon mnogo godina ispred Starog grada sreli branitelji koji se dugo nisu vidjeli, a možda čak i cijelo ovo razdoblje. Na kraju je pozvao sve na zajedničko druženje koje će ujedno biti pozivnica za iduću godinu te je dodao da i mi u našoj Podravini imamo dan koji slavi branitelje gdje će se i dalje, svake godine okupiti svi koji su sudjelovali u obrani i stvaranju naše lijepe Hrvatske.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili i župan Darko Koren, predstavnik Ministarstva obrane brigadir Dražen Ressler predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Sobota i izaslanik predsjednice RH general pukovnik Marijan Mareković.

Počasno-zaštitna bojna je izvela kratki počasno-ceremonijalni program koji je kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka te je oduševila okupljene, a posebno najmlađe.

Svečanom programu prethodilo je polaganje vijenaca kod Križa života na Gradskom groblju u Đurđevcu u spomen na sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu.

Obilježavanjem osnivanja 25. obljetnice braniteljskih postrojbi odana počast poginulim braniteljima i time se svi obvezujemo da ih nikada nećemo zaboraviti.

Nakon svečanog djela druženje se nastavilo uz vojnički grah i prigodni zabavni program uz Podravske mužikaše i koncert Miroslava Škore koji je rasplesao i raspjevao publiku.

Tekst predstavljanja postrojbi i osvrt na njihov ratni put možete pročitati u nastavku: