Svečano obilježena 26-ta obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi


Nedjelja, 22. listopada 2017.

Grad Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija i općine Kalinovac, Virje, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Molve i Ferdinandovac, u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om u subotu, u Đurđevcu su organizirali svečano obilježavanje 26. obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi.

U prijepodnevnim satima održana su sportska natjecanja za branitelje u stolnom tenisu, streljaštvu i visećoj kuglani, a zatim su u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje položeni vijenci na Gradskom groblju kod Križa života te je održana  sveta misa.

Program je nastavljen na Trgu Svetog Jurja, a započeo je himnom koju je odsvirao Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, te su predstavljene podravske postrojbe i njihov ratni put.

S područja bivše Općine Đurđevac u obrani Hrvatske sudjelovalo 136 aktivnih policajaca i 275 pričuvnih policajaca, kroz 3. bojnu 105. brigade Hrvatske vojske prošlo preko 1600 branitelja, dok je Protuzračna obrana Đurđevac brojila 296 pripadnika.

U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega je solistica Petra Cik uz pratnju profesorice Ivane Senjan, izvela pjesmu Ovo je naša krv.

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Željko Lacković, zahvalivši se svim postrojbama na njihovom doprinosu u borbi za neovisnost Hrvatske.

Branitelji su ljudi koji za vrijeme rata nisu mogli ostati kod kuće i gledati što se događa oko njih, oni su prvi osjetili da treba nešto poduzeti. Sve žrtve koje su podnesene i životi koji su izgubljeni u ratu zavređuju Hrvatsku po našoj mjeri. Hrvati su vodili puno bitaka u svojoj povijesti, a ova 90-tih godina bila je za nas za i našu državu, možda mnogi toga nisu ni svjesni, ali smo uspjeli. Hrvatska je danas slobodna i ravnopravna zajednica svjetskih zajednica Europske unije i NATO-a, a to su velike svari. I zato zahvaljujem svima koji su dali svoj obol prije 26 godina te što su došli na ovaj dan kako bi se još jednom zajedno postrojili- rekao je Lacković.

Govoreći o ulozi hrvatskih branitelja u društvu, napomenuo je kako je prošao novi Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, koji će im omogućiti adekvatnu skrb, te je najavio kako će se zalagati da branitelji koji su u mirovni mogu uz to legalno raditi, kao i za stvaranje olakšica prilikom njihovog zapošljavanja.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili i župan Darko Koren, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Sobota i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk.

Nakon svečanog djela dodijeljene su medalje za ostvarene rezultate na sportskim igrama, a druženje se nastavilo uz vojnički grah i prigodni zabavni program uz PRIJATELJE PODRAVINE.

Tekst predstavljanja postrojbi i osvrt na njihov ratni put možete pročitati u nastavku: