Svečano obilježena 27. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi


Subota, 20. listopada 2018.

Branitelji Domovinskog rata s područja tzv. Đurđevačke Podravine danas, u subotu, obilježili su 27. godišnjicu ratnih postrojbi. Programu u Lovačkom domu Jelen u Mičetincu, prethodilo je polaganje vijenaca kod Križa života na Gradskom groblju u Đurđevcu nakon čega je održana sveta misa u Crkvi svetog Jurja u Đurđevcu u spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Cilj zajedničkog okupljanja i druženja je prisjećanje na teške, ali ponosne dane hrvatske povijesti i svečano slavljenje važne obljetnice.

Usjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega su Dravski pajdaši izveli pjesmu Croatio, iz duše te ljubim

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Željko Lacković, zahvalivši se svim postrojbama na njihovom doprinosu u borbi za neovisnost Hrvatske. Kako moramo svi učiti iz povijesti, pročitao je jedan dio teksta Brune Bušića koji je pogodio ’75. godine što će biti ’91. godine.

-Povijest nas je sve naučila da moramo biti oprezni. Ja bi radije da me se predstavi kao branitelja i jednog od pripadnika 105. brigade 3. bojne. Mi smo 1991. godine, neki mladi poput mene tek izašli iz JNA, neki stariji, neki s više straha, neki s više ludosti  krenuli smo u rat, krenuli smo se boriti za  Hrvatsku. Svjesni smo da se nismo borili za ovakvu Hrvatsku. Samo zdravim razumom i promišljanjem možemo nešto promijeniti, moramo se držati skupa, ali zajedno, zaista da ova država bude pravedna, da bude u korist svih onih koji su imali hrabrosti ostaviti supruge i djecu i otići u rat 300 km od Đurđevca i naše Podravine. Roditelji su svoju djecu tek izašlu iz JNA puštali na prve crte bojišta. Mislim da nam predstoji još dalek put, puno rada, korake radimo,  ali moramo  biti ustrajni u tome, a ja vas pozivam da se i dalje nastavljate okupljati i međusobno se družiti, te da sljedeći put dođete u još većem broju – rekao je Lacković.

Okupljenima se obratio i Martin Kranjec, koji je govorio u ime branitelja.

– Cijelu ’91. stavio bih u jednu paradigmu, samo jedno ime. Gospodin Zubić, koji je došao u Vod sa svojom vlastitom puškom i uniformom i željom da obrani svoju zemlju. To je paradigma svih s kojima sam ratovao i koje sam vodio –dodao je i kako su Podravci odradili posao na koji mogu biti ponosni. Okupljenima se obratio i Dinko Tandara, pomoćnik ministra, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske te Darko Sobota, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

Ovo već tradicionalno svečano obilježavanje i ove su godine organizirali: Grad Đurđevac, Koprivničko – križevačka županija i općine Kalinovac, Virje,  Kloštar Podravski, Molve i Ferdinandovac, u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om.

Tekst predstavljanja postrojbi i osvrt na njihov ratni put možete pročitati u nastavku: