Svečano položen kamen temeljac za prvu višestambenu zgradu u Radničkoj ulici preko POS programa


Srijeda, 20. lipnja 2018.

Prije nekoliko dana započeli su radovi na izgradnji višestambene zgrade na Radničkoj cesti u Đurđevcu, a danas je i svečano upriličeno polaganje kamena temeljca.

Ispred Grada Đurđevca okupljene je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči, te je istaknuo kako su ovaj trenutak najviše iščekivali budući stanari.

– Najbitnije je da će 12 mladih obitelji nakon što se izgradi zgrada rješiti svoje stambeno pitanje. Grad je dao izraditi projektnu dokumentaciju, osigurao je besplatno zemljište i oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa kako bi cijena bila što povoljnija za buduće stanare. U ovo vrijeme kada rastu cijene građevinskih usluga smatram da je postignuta odlična cijena za izgradnju zgrade. Siguran sam da će izvođač radove obaviti u roku tako da će se za godinu dana 12 obitelji useliti u novu zgradu. Još jednom zahvaljujem svima koji sudjeluju u realizaciji ovoga projekta– rekao je gradonačelnik.

Slavko Čukelj, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama rekao je kako je investicijska vrijednost projekta 7,4 milijuna kuna, a od toga su 1,6 milijuna državni poticaji. Uključene će biti i garaže, te parkirna mjesta.

– U Hrvatskoj ne postoji zbrinjavanje građana RH po jeftinijim uvjetima i nižim kamatnim stopama. Cijena je prilagođena posebnim uvjetima lokacije na kojoj se gradi zgrada. Hvala Gradu Đurđevcu na svim doprinosima i dosadašnjoj suradnji, bez suradnje sa Gradom ovog projekta sigurno ne bi bilo– izjavio je Slavko Čukelj.

Prema najavama izvođača radova, oni bi trebali potrajati najviše godinu dana stoga se predaja ključeva stanarima planira za točno godinu dana.

Završnu riječ održala je Dunja Magaš, državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zahvalivši se Gradu Đurđevcu i APN-u što su iznjedrili ovaj projekt u kojem će 12 mladih obitelji dobiti svoj dom. Hrvatska je od 2011. do sada izgradila preko 8.000 stanova prema Programu društveno poticane stanogradnje. Osim u Đurđevcu, ovakvi projekti odvijaju se i u Krku, Šibeniku, Varaždinu, Punatu.

U ovom prekrasnom gradu punom povijesne, kulturne i prirodne baštine ovo je veliki događaj. Vaša županija je poznata po izgradnji POS-ovih stanova, to se pokazalo kao dobra praksa stoga se nadam da se iduću godinu vidimo, osim na primopredaji ključeva za stanove, i na polaganju još jednog kamena temeljca- rekla je državna tajnica Dunja Magaš.

Cilj uključenja u Program POS-a je da se građanima omogući zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stanova uz poticaj javnih sredstava i mogućnost obročne otplate po pristupačnijim uvjetima od tržišnih, u pogledu kamata i rokova otplate.