Svečanom sjednicom obilježen Dan grad


Subota, 21. travnja 2018.

U utvrdi Stari grad održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada.

Sjednici su, predvođeni domaćinom gradonačelnikom Hrvojem Jančijem i predsjednikom Gradskog vijeća i saborskim zastupnikom Željkom Lackovićem, nazočilii i izasslanica Vlade i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, saborski zastupnik Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnici, te načelnici s područja županije, županijski i gradski vijećnici. Među brojnim uzvanicima bili su i predstavnici udruga, crkve, sudbene vlasti, vojske i policije, donedavni gradski vijećnici i gospodarstvenici, te gosti iz mađarskog grada Csurga i Lengeltoty.

Uoči sjednice, u jutarnjim je satima delegacija Grada Đurđevca, te članovi HVIDRA-e Đurđevac odali su počast hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na gradskom groblju  u Đurđevcu.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković pozdravio je sve prisutne, te je rekao kako Đurđevac sa svima gaji odlične odnose.

– Grad je u zadnje dvije godine ostvario odličnu suradnju s vladom i svim ministarstvima, gajimo prijateljstva sa svim okolnim općinama i gradovima, pohvalio bih odnos i sa županijom. Samo ako ćemo zajednički raditi na problemima, garantirat ćemo uspjeh. Nekada smo bili poznati po pijetlu koji smo ispalili u pravi čas na Turke, nedavno i po devama koje smo doveli, a ono što bi mene veselilo u budućnosti je da budemo poznati po novim snagama i generacijama političara koji će se odlučno boriti za svoj kraj, da nam u fokusu budu oni koji nas biraju i zbog kojih stvaramo uvjete da se nitko ne iseljava iz Hrvatske – poručio je nazočnima predsjednik vijeća i saborski zastupnik Lacković.

Gradonačelnik Hrvoje Janči naglasio kako se napravilo iznimno mnogo u protekloj godini, te da Đurđevac nastavlja napredovati velikim koracima.

– Znakovito je da je danas s nama ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, posljednjih godinu dana upravo smo bili posvećeni projektima, te povlačenju sredstava za njihovu realizaciju – rekao je gradonačelnik. Nabrojio neke od velikih projekata, kao što su Športsko-rekreacijski centar, Poduzetnički inkubator, energetska obnova dviju zgrada Osnovne škole, dogradnja škole, obnova dječjeg vrtića, Interpretacijski centar Picokijade, asfaltiranje 17 kilometara cesta, uz još planiranih 10 kilometara, zamjena komunalne infrastrukture, rekonstrukcija ulica, projekti besplatne prehrane, pomoćnici u nastavi, sufinanciranje udžbenika, projekt gerontodomaćica, izgradnja nove višestambene zgrade na Radničkoj cesti, projekt prirodne baštine i škole u prirodi, elektrifikacija vinograda te inicijativa osnivanja Parka prirode Podravina.

– Puno smo radili na promociji i vidljivosti grada, imali smo prvi put klizalište koje je posjetilo čak 11.000 klizača, naše deve promiču Đurđevačke pijeske, naši domaći proizvođači su se predstavili s Podravinotekom na adventu u Zagrebu, otvorili smo izložbu Picassa, a već su u punom jeku pripreme za 50. Picokijadu – najavio je gradonačelnik Janči.

Razvoj grada u proteklih godinu dana pohvalio je i župan Darko Koren, istaknuvši vrijedan rad na brendiranju grada koji postaje sve prepoznatljiviji široj javnosti.

Ispred uzvanika okupljenima se obratio i saborski zastupnik Branko Hrg koji je naglasio kako su projekti i brojne ideje gradske vlasti jaka strana ove sredine, te je poželio da ih bude što više.

Ministrica Gabrijela Žalac istaknula je kako smatra da su dva projekta iznimno važnima u razvoju Đurđevca.

– Vladi je važno surađivati sa županima, gradonačelnicima i načelnicima i surađivati na ravnomjernom razvoju. Istaknula bih poduzetnički inkubator i energetsku obnovu škole, a vaš je proračun umnogostručen korištenjem sredstava Europske unije – rekla je ministrica.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja zaslužnim građanima i udrugama, a nagradu za životno djelo primio je Andrija Maronić i to za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području glazbene kulture.

Počasnim građaninom Grada Đurđevca posthumno je proglašen Vlado Leščan-Duspe za doprinos društvenom i političkom životu Grada Đurđevca.

Zlatna plaketa Sveti Juraj dodijeljena je Ženskom vokalnom sastavu Đurđevčice, koje su sudjelovale i u galazbenom programu svečane sjednice. Zlatna plaketa pripala je i Udruzi žena Grada Đurđevca i profesoru Zdravku Selešu iz Đurđevca. Povelju Grada Đurđevca dobile su – Udruga A je to Art-Podravina, Udruga udomitelja za djecu Osmijeh, Marija Markuš iz Budrovca, Šahovski klub Picok Đurđevac i Josipu Đurinčić iz Đurđevca.

– Zahvaljujem svima koji su prepoznali moj trud, ovo je prestižna nagrada zbog koje ću morati još puno raditi. Nadam se da ću i moći, nadam se da ću još puno djece uputiti u cimbule, koje me vesele i s kojima sam odrastao – zahvalio je Andrija Maronić.

O tome tko je bio Vlado Leščan i što je sve napravi za našu zajednicu ukratko je ispričala Božica Jelušić.

Bio čovjek kojega ne možete ne primjetiti u gomili, čovjek od akcije, brzoga djelovanja, povezivanja energija, posve predan ideji napretka, volio je i radio za svoj grad. Bila mi je čast poznavati ga i raditi s njim, te ovo priznanje doživljavam kao i svoje osobno, zahvaljujući svima koji čuvaju sjećanje na Vladu Leščana, čovjeka na mjestu i domaćega sina u svakom smislu riječi- rekla je Božica Jelušić.

U glazbenom dijelu programa nastupila je profesorica Ivana Senjan, Ženski vokalni sastav Đurđevčice i na cimbulama Andrija Maronić.