Turistička zajednica uskoro kreće s realizacijom projekta Srednjovjekovno sajmište i nabavom info tabli i smeđe signalizacije


Srijeda, 29. svibnja 2019.

Turistička zajednica Grada Đurđevca uspješno je osigurala sufinanciranje za dva projekta koji su prijavljeni na Javni poziv za dodjelu potpora turističkim zajednicama za projekte na turistički nerazvijenim područjima koje je raspisala Hrvatska turistička zajednica.

Riječ je o potpori za projekt Srednjovjekovnog sajmišta za koje je Turistička zajednica uspješno osigurala 32.000,00 kn i potpori za projekt info tabli i smeđe signalizacije na Đurđevačkoj vinskoj cesti i Bilogorskoj biciklističkoj ruti 37.000,00 kuna. Ukupna vrijednost ova dva projekta iznosi 100.000,00 kuna.

Unazad nekoliko godina krenula je sustavna revitalizacija srednjovjekovne utvrde Stari grad i prostora oko njega s ciljem razvoja turističkih proizvoda što je rezultiralo povećanjem broja posjetitelja. Cilj projekta Srednjovjekovnog sajmišta je nadograditi postojeću ponudu sa srednjovjekovnom sajmišnom infrastrukturom.

Uz prezentaciju interaktivnih sprava za zabavu i mučenje, cilj je povećati broj animatorskih programa oko utvrde te prezentirati i prodavati tradicionalne proizvode OPG-ova i domaćih radinosti.

Interaktivna prezentacija srednjevjekovnog oružja i demonstracija glasnog pucnja, gađanje lukom i strijelom, renesansne igre, kreativne radionice, potrage za blagom, plesne radionice, demonstracija glasnih pucnjeva, scensko izvođenje Legende o Picokima i sl. samo su dio predviđenih sadržaja.

Infrastrukturom iz projekta planira se oživjeti i oplemeniti prostor srednjovjekovnog sela koje već ima crkvu, nekoliko srednjovjekovnih kućica, srednjovjekovnu krčmu i bunar.

Projektom nabave smeđe signalizacije i informativnih turističkih ploča na svim ulazima na Đurđevačku vinsku cestu nastavilo bi se obilježavanje i informiranje o nositeljima smještajne i ostale ponude na Đurđevačkoj vinskoj cesti ispremreženoj i biciklističkim rutama.

Na Đurđevačkoj vinskoj cesti na Bilogori ukupno je preko 60 km vinskih i biciklističkih staza, od čega je 20 km nedavno asfaltirano. S obzirom na značajna ulaganja u cestovnu infrastrukturu, podizanje kvalitete („Vina s peskov“ od strane 15 registriranih vinarija), kulturnu baštinu (kurija Barnagor, stoljetna funkcionalna vodenica u Svetoj Ani) i atraktivnu prirodu Bilogore primijećen je značajan porast interesa posjetitelja za posjet Vinskoj cesti.

Mnogobrojni vlasnici klijeti i vinarija, odlučili su otvoriti smještajne kapacitete baš na našoj Đurđevačkoj vinskoj cesti.

Adekvatnim označavanjem vinarija i smještajnih objekata olakšati će se turistima snalaženje i dolazak do željene destinacije. Povezivanjem i označavanjem vinskih i biciklističkih staza stvaraju se uvjeti za intenzivniji razvoj klijeti u smislu otvaranja novih kušaonica, povećanja smještajnih kapaciteta i ostalih sportsko turističko rekreativnih sadržaja.