U Đurđevcu otvoreno novo vodocrpilište


Petak, 30. rujna 2016.

U Đurđevcu u nastavku Ulice Mihovila Pavleka Miškine svečano je otvoreno Vodocrpilište 2 Đurđevac. Tomislav Kolarić, direktor Komunalija  objasnio je kako se vodocrpilište nalazi na šestom po veličini vodonosniku u Europi koji se prostire od Pitomače do Koprivnice, a najdublji dio nalazi na području Đurđevca.

Istaknuo je da će se ovim projektom osigurati 180 l/s kvalitetne, pitke vode za sve priključene, što je dosad bilo otežano zbog manjeg kapaciteta dosadašnjeg vodocrpilišta za koje su Komunalije INA-i plaćale najam. Sveukupni potencijal vodocrpilišta je oko 800 litara u sekundi, a ovime je završen mukotrpni put u trajanju od 8 godina koji je bio potreban za izgradnju vodocrpilišta.

Direktor VGO Varaždin Leonard Sekovanić je istaknuo je da vodocrpilište zahvaća toliku količinu pitke vode da daleko premašuje lokalne potrebe te će vodu biti moguće distribuirati na okolna područja i na Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Gradonačelnik Željko Lacković naglasio je važnost ovog projekta za Đurđevac te je istaknuo da imamo plina i nafte, ali najveće bogatstvo za buduće generacije je upravo ova najkvalitetnija pitka voda, a uskoro će plavi hidranti biti zaštitni znak našeg grada. Posebno je čestitao ljudima koji su sudjelovali na projektu od samoga početka.

Glavni sufinancijeri projekta su Hrvatske vode, Koprivničko-križevačka županija i Kohezijski fond Europske unije, a na tom putu utrošeno je oko 14 mil. kuna.

Svi gosti mogli su probati najkvalitetniju pitku vodu, a svečanost je završila obilaskom vodocrpilišta i prskanjem vode iz vodenog topa.