ŠRC: u rad puštena prva punionica kapaciteta punjenja dva električna vozila


Petak, 28. lipnja 2019.

Gradonačelnik Hrvoje Janči danas je službeno otvorio prvu ELEN punionicu za električna vozila u Đurđevcu na parkilaištu kod ŠRC-a u Đurđevcu.

Punionica je nabavljena temeljem sporazuma između HEP-a, Grada Đurđevca i Županijske uprave za ceste – KKŽ .

Goran Pakasin, direktor HEP-ODS Elektre Koprivnica istaknuo je kako je ELEN je prvi hrvatski lanac postaja za punjenje električnih vozila.

– Projekt eMOBILNOST je razvojni projekt kojim HEP grupa želi biti u korak s energetskom strategijom Europske unije, a osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila te se time smanjuje emisija CO2. Na ovoj punionici proizvedenoj u Ludbregu od firme DUCATI KOMPONENTI snage 2 x 22kW, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, i s vremenom punjena ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu – istaknuo je Pakasin.

Dodao je kako je punjenje na ELEN punionicama još uvijek besplatno te ga je moguće pokrenuti bilo kojom standardiziranim beskontaktnom karticom, kako bi se omogućio siguran početak i završetak punjenja za sve vlasnike električnih vozila.

Gradonačelnik Janči istaknuo je kako je punionica jako bitan standard koji svaki ozbiljniji grad mora imati.

– Đurđevac je sve veća turistička destinacija. Sve više i više ima automobila na električno punjenje. Ova nam je punionica bila i više nego potrebna jer su električna vozila budućnost. Svi ljudi s električnim vozilima u Đurđevcu sada mog stati popiti piće u obližnjem kafiću i malo razgledati grad, a za to vrijeme ostaviti automobil na ovoj punionici te napuniti njegove baterije – naglasio je gradonačelnik te zahvalio svima koji su bili uključen u postavljanje ove punionice.