U Tratinskoj ulici, nekadašnjoj Dudari posađena dudova stabla


Utorak, 5. lipnja 2018.

Na inicijativu članica Mjesnog odbora Peski Katice Blažok i Mirjane Mišulin, a u suradnji s Gradom Đurđevcom i Komunalnim uslugama posađen je drvored dudovih stabla u sadašnjoj Tratinskoj ulici, izvorno ulici koja se prije toga zvala Dudara, a nalazi se u kvartu Peski u Đurđevcu.

Ulica i ime ulice Dudara potječe iz 19. stoljeća kad je u njoj bio zasađen drvored duda. Lišćem tih duda hranile su se  gusjenice dudovog svilca i iz njihovih čahura izvlačile najfinije niti čiste prirodne svile. Prema informaciji koja se prenosila od mještana koji su se bavili tim poslom uzgoj dudovog svilca i cijela proizvodnja svilene niti (čahure su se kuhale u velikim kotlovima i iz njih izvlačile svilene niti) odvijala se u prostorijama Starog grada. Svilarstvo je u 19. stoljeću bila važna privredna grana u Hrvatskoj. Prihodi stanovništva time su se povećali što je itekako bilo važno u doba ekonomskih kriza i siromaštva, a naročito prihvatljivo jer su se tim poslom mogli baviti stariji ljudi i djeca.

Smatrajući da samo ona zajednica koja poštuje, voli i održava svoje tradicije ima šanse za očuvanje identiteta u velikoj poplavi globalizacije, u Đurđevcu se mala ženska skupina ponovno okreće svili. Ne više u smislu manufakture i proizvodnje već kao gotovom materijalu pogodnom za umjetnički izričaj. U tu svrhu održana je i prezentaciju Od svilene niti do umjetničkog djela koja održana je u prostorijama Gradske knjižnice ove godine.

Također su u suradnji s Slavicom Vitković organizirale radionicu za savladavanje tehnike oslikavanja svile na uporabnim predmetima (marame, ešarpe, šalovi, kravate) od čiste prirodne svile, od kojih se neki već sada mogu kupiti u suvenirnici Muzeja Grada Đurđevca, a uskoro će se moći nabaviti u Poslovnom centru i još nekim lokacijama.