Učenici Odjela za djecu s teškoćama dobili svoju oazu mira


Četvrtak, 22. studenoga 2018.

U Odjelu za djecu s teškoćama u razvoju danas je otvorena Senzorna soba, prostor za koji je Osnovna škola Grgura Karlovčana dobila 100.000,00 kuna od Zagrebačke banke osvojivši drugo mjesto na raspisanom natječaju projekata Moj Zaba Start. Škola je projekt prijavila u suradnji s Gradom Đurđevcom pod nazivom Oaza mira.

Njime je uređena posebna soba za tretman djece koja pokazuju simptome difunkcije senzorne integracije.

Projektom se preuredila prostorija na Odjelu za učenike s teškoćama u razvoju, te je od nje napravljena didaktičko-senzorna soba za terapiju senzorne integracije, a služi za višestruku stimulaciju osjetila i stjecanje iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvukova i opipa kod djece s teškoćama. Održana je edukacija za osobe koje rade s djecom s teškoćama u razvoju pod nazivom Različiti pristupi terapeutske igre za djecu s teškoćama u razvoju. Uz to, održano je i nekoliko radionica za učenike i druge potencijalne korisnike na kojima su radili na razvoju motoričkih, komunikacijskih, te  socijalnih vještina i znanja uz upotrebu didaktičke opreme za vježbanje percepcije (vid, sluh, dodir, miris).

– Ovdje smo radi naše djece, naših korisnika koji će ovu senzornu sobu koristiti i mogu se samo zahvaliti, posebno našim sponzorima koji su prepoznali naš projekt koji je namijenjen upravo za našu najosjetljiviju učeničku dob – rekao je Danijel Domišljanović, ravnatelj Osnovne škole Karlovčana. Prisutnima su se obratili i Alemka Golić iz Zagrebačke banke, gradonačelnik Hrvoje Janči te saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Unazad pet godina Grad posebno vodi brigu o socijalno osjetljivim skupinama i ovo je samo nastavak toga. Vidjeli smo i da je pri kraju energetska obnova zgrade u kojoj se nalazimo, a sobu će uz učenike koristiti i članovi Udruge Mali princ, te djeca iz vrtića bude li potreba jer u Đurđevcu svi živimo jedni za druge – rekao je gradonačelnik.

Na otvorenju su bili prisutni i učenici koji su sudjelovali u snimanju posebnog filma posvećenog svečanom otvorenju senzorne sobe kako bi ukazali na važnost i značaj koji ona ima za njih.

– Od malih nogu svi mi trebamo pomoć nekoga drugoga pa onda i u starosti trebamo pomoć, a neki se rode i trebaju pomoć i ruku i podršku cijeli svoj život i upravo ova ustanova i svi ljudi koji u njoj rade i koji su radili na ovom projektu su zbog toga tu – rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Lacković.

Stimulativna i smirujuća atmosfera u ovoj posebno opremljenoj sobi omogućava poboljšanje koordinacije, koncentracije i govornih sposobnosti te djeluje relaksirajuće na učenike.

Kako izgleda video možete vidjeti na linku u nastavku teksta:

Foto: prigorski.hr i OŠ Grgura Karlovčana