Ulaz u Đurđevac uljepšavaju polja sa 10.000 mirisnih lavanda


Četvrtak, 13. lipnja 2019.

Posjetitelje na ulazu u grad Đurđevac dočekuju polja sa 10.000 mirisnih lavanda. Lavande su uzgojene u đurđevačkom rasadniku, a dio sadnica za uzgoj darovale su i članice Klastera Lavendula.

Uređena je javna površine između državne ceste D2 i željezničke pruge odnosno površine između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u Đurđevac te je ovog proljeća posađeno još lavande na tom području. S obzirom da taj prostor nije u vlasništvu Grada dogovoreno je s HŽ infrastrukturom i Hrvatskim cestama da ga se uredi jer je do sada bio zapušten.

Do sada je posađeno 10.000 sadnica lavande te još 3.000 sadnica u rasadniku čeka jesenjsku sadnju, a sadit će se uz cestu u našoj poduzetničkoj zoni A.

-Polja lavande izgledaju puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na tom prostoru. Uz postojeća polja prolazi oko 8000 automobila dnevno i želimo kod ljudi izazvati pozitivnu reakciju, da se okrenu i zapitaju što je ovo. S intenzivnom sadnjom nastavljamo već u jesen. Želimo da Grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi. Prošle je godine proizvedeno čak 20 litara ulja od lavande, a osmišljen je i izgled bočica, te je to sada poseban suvenir Grada Đurđevca. U srpnju očekujemo još veće količine ulja koje ćemo prodavati kao proizvod iz našega rasadnika– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno je doprinijela bioraznolikosti na tom području, značajno je uljepšala naš grad te ostavlja dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.