Unatoč kiši Picoki po piščoke i festival vina privukli brojne posjetitelje


Petak, 30. lipnja 2017.

U sklopu programa Picokijade održalo se već tradicionalno natjecanje u spremanju jela od piletine pod nazivom Picoki po piščoke. Natjecanje je održano u gradskom parku, a sudjelovalo je čak 19 natjecateljskih ekipa sastavljenih od najmanje 3 člana.

Unatoč povremenoj kiši naši kuhari nisu odustali od kuhanja, a nisu odustali ni brojni gosti koji su pod nadstrešnicama strpljivo čekali na degustaciju pripremljenih jela. Dok se sve to kuhalo i pripremalo u glazbenom dijelu publiku je zabavio i rasplesao Tamburaški sastav Dangube.

Naše majstore kuhanja osim publike bodrili su i voditelji Branko Uvodić i Vid Balog. Cilj priredbe je promicanje tradicijske gastronomske vrijednosti Grada Đurđevca i cijele Podravine te stvaranje kulinarskog branda s jelima od piletine.

Domišljatost natjecateljskih jela i njihovu kvalitetu ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Marija Kuzminski, Zlatko Sedlanić i Branko Žufika. Posjetitelji su ovom prilikom mogli kupiti suvenir Picokijade- prigodne zdjelice u kojima su se dijelila pripremljena jela te su tako i oni mogli iskušati jela i ocijeniti svaku ekipu.

U sklopu natjecanja održan je i festival vina renomiranih vinara Đurđevačke Podravine i kontinentalne Hrvatske, a organizator ovog festivala je Udruga vinara i voćara Đurđevac, Klaster vinara i Turistička zajednica. Okupljeni su uz dobro jelo mogli degustirati i dobru kapljicu.

Za osvojeno I, II i III mjesto dodjeljivao se zlatni, srebrni i brončani Picok po piščoke, te utješne nagrade ostalim sudionicima - poklon paketi Podravke kao generalnog sponzora priredbe. Nakon dugotrajnog vijećanja žiri je napokon donio odluku pa je tako prvu nagradu osvojila ekipa Gregor tim dok je drugo mjesto pripalo Međašima, a treće mjesto Picokima s Jadrana.

Okupljene je pozdravio i nagrađenima čestitao gradonačelnik Hrvoje Janči, te im je uručio nagrade i poklon pakete sponzora. Za kraj ove manifestacije pozvao je sve okupljene da posjete i ostale manifestacije pripremljene u programu ovogodišnje Picokijade.

Foto: Darko Kekelj, Željko Car i Viktorija Gašparić FKK Picok