Upozoravaju se građani na oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada


Četvrtak, 6. srpnja 2017.

U tijeku je žetvena sezona, a s obzirom na izuzetno sušni period i prognoze meteorologa isto će potrajati u narednom periodu, te je moguće očekivati požare na većim površinama. U to vrijeme svake godine nastaju požari zbog spaljivanju slame i strništa kao i drugog otpadnog materijala biljnoga porijekla.

Do sada su vatrogasci na području županije zabilježili 59 požara na otvorenom prostoru od čega 6 požara na poljoprivrednim površinama uzrokovana spaljivanjem otpada nakon žetvenih radova, na sreću bez većih štetnih posljedica.

Ovom prilikom upozoravamo građane na poštivanje propisanih mjera zaštite od požara prilikom spaljivanja biljnih otpadaka na poljoprivrednom, zapuštenom i šumskom zemljištu, u blizini građevinskih objekata, te na javnim površinama uz željezničke i cestovne prometnice.

Ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, noću, za vrijeme jakog vjetra, ne ostavljajte vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice. Za ne pridržavanje gore navedenih mjera propisane su i visoke novčane kazne.

Prema Odluci o komunalnom redu na području Grada Đurđevca zabranjeno je spaljivanje komunalnog otpada, a prikupljeni komunalni otpad potrebno je zbrinuti odvozom na odlagalište otpada.

Detaljno upozorenje JVP Đurđevac pročitajte na njihovim službenim stranicama: