Uskoro kreće realizacija projekta vrijednog 17,3 mil. kuna kojim će se izgraditi hostel i škola u prirodi


Utorak, 17. srpnja 2018.

Jučer, 16. srpnja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je zajedno s korisnicima, 16 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte ukupne vrijednosti 230 milijuna kuna od čega je 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava za projekt Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka u sklopu promicanja održivog razvoja prirodne baštine s ministricom Žalac potpisao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projekt je vrijedan 17,3 mil. kuna, a ovime je osigurano sufinanciranje od 13,6 mil. kuna iz EU sredstava. Projekt ćemo prijavljivati i na druge raspisane natječaje kako bi osigurali i sufinanciranje preostalog djela našeg udjela- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projektom se previđa kompletna obnova, uređenje i opremanje  stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja  glavne turističke info točke ovog dijela Podravine sa budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom naše vrijedne prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune.

Drugi segment odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik. -Riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koju ćemo pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima. Za rekonstrukciju i uređenje škole osigurali smo oko 6 mil. kuna- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

I naravno treći segment obuhvatiti će sam Rezervat Đurđevački pijesci gdje će se dodatno urediti i označiti poučne, pješačke staze, a predviđeno je i postavljanje Hotela za kukce, te automatskog sustava za iznajmljivanje električnih bicikala.

Aktivnostima projekta unaprjeđuju se i stvaraju potrebni sadržaji i infrastruktura za razvoj različitih vrsta i specifičnih oblika turizma –obiteljskog, biciklističkog, školskog, izletničkog, ruralnog, kulturnog, manifestacijskog, zdravstvenog i slično, ali na održiv način, te se doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

-Ovo će biti sjajna pozivnica za turiste, a ovim projektom ćemo zaokružiti još jednu turističku priču- zaključio je gradonačelnik.