Veliki dan za đurđevačku Podravinu: Stalna služba suda nakon pet godina vraćena u Đurđevac


Ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Svečano je jutros otvoren prostor Stalne službe suda u Đurđevcu. Naime, Stalna služba prestala je sa svojim radom 1. travnja 2013. godine i nakon pet godina ponovno se vratila u Đurđevac. Na taj način službe pravosuđa bit će dostupnije svim građanima grada Đurđevca i stanovnicima sedam okolnih općina: Kalinovca, Virja, Novog Virja, Molvi, Ferdinandovca, Kloštra Podravskog i Podravskih Sesveta.

Na svečanosti su prisustvovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenik župana Darko Sobota, te načelnici okolnih sedam općina, a domaćini su bili Marija Grgešić predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković i brojni drugi gosti i uzvanici.

– Ovo je bitan događaj, ne samo za grad Đurđevac već i za okolne općine. Da bi ljudi ostali živjeti u ruralnim krajevima bitno je da imaju osnovne službe i da mogu rješavati svoje probleme. Osim suda, vraća se i gruntovnica. Nakon nepravde kada smo ostali bez Stalne službe suda, moj prethodnik, saborski zastupnik Željko Lacković uložio je jako puno truda da se sud vrati u Đurđevac. Ovo je nagrada njemu i svima onima koji su vjerovali da se to može dogoditi. Osim suda, mi želimo i druge službe koje su potrebne jednom gradu – istaknuo je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

Željko Lacković nije krio zadovoljstvo. – Ovo je bio napor cijele zajednice, ne samo mene. Bila su tu velika protivljenja da uopće dođe do ukidanja suda, ali jednostavno se to nije moglo izbjeći. Stvorena je nova sistematizacija sudova i za Đurđevac smo osigurali ono što mu pripada.

Velik broj stanovnika Đurđevca i okolnih općina prevagnuli su da ministar Bošnjaković i Vlada Andreja Plenkovića napravi iskorak prema održavanju upravnih institucija i života na ruralnim područjima – rekao je Željko Lacković i napomenuo kako je u posljednjih pet godina 24 djelatnika suda putovalo u Koprivnicu te da to nije polučilo ekonomsku uštedu.

Dražen Bošnjaković predstavnicima medija je rekao kako će otvaranje stalnih službi izvan središta, otvoriti još ponegdje u Hrvatskoj jer važno im je da budu bliže građanima. -Primarno je da budu na usluzi građanima – istaknuo je Bošnjaković.

– Nakon pet i pol godina vraća se Stalna služba u Đurđevac. To znači da se stalno sudovanje vraća u Đurđevac. Ovdje će raditi sudski savjetnik, radit će građansku vrstu predmeta, izdavat će uvjerenja o nekažnjavanju, radit će obična pisarnica, parnična, izvanparnična, ostavinska i sve ostale popratne službe. Ovdje će raditi i zemljišni-knjižni odjel, svaki građanin Đurđevca i okolice moći će otvoriti ova vrata i dobiti zemljišno-knjižni izvadak, moći će podnijeti tužbu. Sudovanje terba približi ljudima – kazala je Marija Grgešić, predsjednica koprivničkog Općinskog suda.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli vraćanju suda u Đurđevac, svim saborskim zastupnicima na njihovom trudu istaknuvši Željka Lackovića, ministra Bošnjakovića i Vladu na čelu s premijerom Plenkovićem.

Prostor je blagoslovio župnik Nikola Markušić, a vrpcu su svečano prerezali Dražen Bošnjaković, Željko Lacković i Marija Grgešić, nakon čega je uslijedilo razgledavanje prostorija suda.

Izvor: prigorski.hr

Foto: epodravina.hr i prigorski.hr