Veliki interes za mjere uljepšavanja: rušenje starih kuća i ograda se nastavlja


Petak, 12. listopada 2018.

I dalje je u punom jeku rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja, ali i ograda.

Mjera sufinanciranja rušenja starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja koju je Grad Đurđevac kao takvu počeo provoditi sredinom 2016. godine, pokazala se vrlo učinkovitom. Do sada je uklonjeno 75 ruševnih objekata, dok se za njih desetak trenutno čeka rušenje.

Ova mjera je privukla veliki interes vlasnika za uklanjanje takvih objekata zbog mogućnost sufinanciranja čime im se znatno smanjuju troškovi rušenja. U Grad i dalje pristižu zahtjevi za sufinanciranje rušenja te će broj srušenih kuća do kraja godine znatno povećati.

Sukladno Odluci o komunalnom redu Grad sufinancira rušenje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada s iznosom od 7.500 kuna, a sredstva se odobravaju pod uvjetom da vlasnici objekat sruše u roku od 30 dana od izdavanja rješenja te da urede i ograde gradilište.

Odobravanjem ovih sredstava cilj je potaknuti ljude da sruše kuće nepodobne za život, te da ograde svoju parcelu što je preduvjet. Najčešće su to opasne građevine u kojima najmanje pet godina nitko ne živi.

Grad od prošle godine sufinancira i rušenje ograda koje graniče s javnim površinama, a sagrađene su od betona, cigle i drugih teških materijala te predstavljaju opasnu građevinu. Grad ih temeljem zahtjeva vlasnika uklanja o svom trošku, a snosi i trošak postavljanja panel ograde u iznosu od 110,00 kuna po dužnom metru. Do sada je zaprimljeno oko 25 ovakvih zahtjeva.

-S provođenjem ovih mjera nastavljamo i dalje, te smo izuzetno zadovoljni budući da se uklanjanjem ruševina zgrada te zapuštenih stambenih objekata prostor uređuje, dobiva na vrijednosti zemljišta, otvaraju se nova gradilišta za mlade obitelji koje traže pogodno mjesto za izgradnju kuće, a ujedno se uklanja potencijalna opasnost koju takve građevine predstavljaju za prolaznike. Dobili smo i brojne pohvale za uvođenje ovakve vrste sufinanciranja iz drugih gradova što je dokaz da je to dobar potez. Mogu reći da za narednu godinu planiramo i veći iznos u proračunu za provođenje ovih mjera- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Kroz ove mjere nastoji se uljepšati izgled grada i prigradskih naselja, te ovom prilikom još jednom pozivamo sve zainteresirane vlasnike koji žele ukloniti zapuštene kuće i stare ograde da u dođu u Grad Đurđevac i prijave svoj interes.

Vlasnici ne moraju odmah po podnošenju zahtjeva u realizaciju radova već je rok za izvedbu radova do kraja godine. Sve informacije možete dobiti na broj 811-052, a možete i pozvati naše djelatnike da izađu na teren i evidentiraju vaš zahtjev.