Vijeće za prevenciju: pozivaju se građani da putem anonimne aplikacije MUP-a prijavljuju prekršaje


Utorak, 25. rujna 2018.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac održana je sjednica gradskog Vijeća za prevenciju.

Vijeće za prevenciju je sastavljeno od predstavnika lokalne uprave, policije, raznih institucija, udruga, medija i građana pojedinaca kojima je cilj utvrđivanje i ostvarivanje zajedničkih mjera koje će doprinijeti povećanju mira i sigurnosti u zajednici, te općenito utjecati na povećanje kvalitete života u gradu.

Na sjednici su bili prisutni Hrvoje Janči, gradonačelnik, Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća, Kristina Benko Markovica, predsjednica vijeća, Ivan Juričić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca, Marijan Slaviček, načelnik Policijske postaje Đurđevac, Marija Grgešić, predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Katarina Birta, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đurđevac, Jasna Horvat Vlahović, pedagoginja u Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, Marija Šarić, pedagoginja u Strukovnoj školi Đurđevac, Halid Horvat, predstavnik Udruge Sve se može kad se hoće i Jadranka Švaco, pročelnica Ureda gradonačelnika.

Marijan Slaviček, načelnik PP Đurđevac u izvješću o sigurnosti naveo je da je do sada u 2018. registrirano ukupno 239 kaznenih dijela, od toga na području Grada Đurđevca 47 kaznenih djela. Vezano uz promet, ukupno je u 2018. do sada zabilježeno 80 prometnih nezgoda.

Svi članovi složili su se kako postoji problem prebrze vožnje po gradu što narušava sigurnost djece koja idu u školu i iz škole, te da u prometu sudjeluju vozila koja su tehnički neispravna.

- Građani mogu javiti počinjenje prekršaja i kaznenih dijela putem mobilne aplikacije Ministarstva unutarnjih poslova Policija – sigurnost i povjerenje. Prijave su u potpunosti anonimne, a način slanja dojava je vrlo jednostavan: osoba pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj i prijavi. Svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici odmah istu šalju u rad nadležnoj službi- rekao je načelnik Slaviček.

Kako većina građana nije upoznata s postojanjem ove vrlo korisne aplikacije Vijeće je dogovorilo da policija organizira prezentaciju ove aplikacije građanima i svim ravnateljima i voditeljima odgojno obrazovnih ustanova. Aplikacija je besplatna i možete ju skinuti na linku u nastavku teksta: https://www.mup.hr/novosti/803/nove-mogucnosti-mup-ove-mobilne-aplikacije-za-e-dojave

Kako posebnu pozornost treba usmjeriti na vožnju u blizini škole, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti brzinu kretanja vozila, kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu, djelatnici Policijske postaje Đurđevac i Auto kluba Đurđevac održat će i dodatna predavanja za učenike i vrtićarce o sigurnosti u prometu u sklopu preventivnog programa Sigurno u prometu. Na sastanku je dogovoren i dodatni policijski nadzor kod pješačkih prijelaza u užem središtu grada u vrijeme kada učenici dolaze i odlaze u školu. U sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola.